Skip to main content

Kako varni so kondomi v resnici? - Zaščita pred nosečnostjo in spolno prenosljivimi boleznimi

Kondomi so že dolgo preizkušeno kontracepcijsko sredstvo in imajo pomembno vlogo pri zaščiti pred spolno prenosljivimi boleznimi ali neželeno nosečnostjo. Toda kako varni so v resnici? V tem prispevku si podrobneje oglejte varnost kondomov, njihovo uporabo in zaščito.

Kondomi za zaščito pred neželeno nosečnostjo

Kondomi ob pravilni uporabi veljajo za izjemno zanesljivo kontracepcijsko sredstvo. Tako imenovani Pearlov indeks, ki meri varnost kontracepcijskih metod, kaže, da imajo kondomi ob pravilni uporabi visoko stopnjo zaščite.

Ob pravilni uporabi imajo kondomi Pearlov indeks 2, kar pomeni, da po enem letu uporabe kondomov zanosita le 2 od 100 žensk. Kondomi so torej 98-odstotno varni.

Vendar je treba opozoriti, da je pri tipični uporabi - tj. ob upoštevanju napak pri uporabi ali morebitnih"nesrečah s kondomi"- Pearlov indeks višji, odstotek varnosti pa se zmanjša.

Kondomi pri zaščiti pred spolno prenosljivimi boleznimi

Vendar Pearl indeks meri le učinkovitost pred nosečnostjo, ne pa tudi zaščite pred spolno prenosljivimi boleznimi. Medtem ko hormonska kontracepcijska sredstva ščitijo le pred neželeno nosečnostjo, kondomi predstavljajo fizično pregrado pred patogeni in pomagajo zmanjšati tveganje spolno prenosljivih okužb, kot so HIV, gonoreja, klamidija in sifilis.

Pomembna, a pogosto pozabljena, je uporaba kondomov med oralnim seksom za zaščito pred spolno prenosljivimi boleznimi. Čeprav je tveganje za prenos nekaterih bolezni pri oralnem seksu manjše kot pri vaginalnem ali analnem seksu, še vedno obstaja določeno tveganje. S kondomi lahko to tveganje zmanjšamo.

Pogosto se tudi ne zavedamo, da je število številnih spolno prenosljivih bolezni v zadnjih letih ponovno naraslo, tako v Evropi kot v drugih državah, kot so ZDA. Kondomi so pri nas edino kontracepcijsko sredstvo, ki poleg zaščite pred neželeno nosečnostjo nudi tudi dobro zaščito pred spolno prenosljivimi boleznimi, zato je uporaba kondomov tako pomembna, zlasti pri novih ali spremenljivih partnerjih.

Pogoste napake pri uporabi kondomov

Da bi kondom v celoti razvil svoj zaščitni potencial, se je treba pri njegovi uporabi izogibati napakam.

Tipičen primer je odpiranje vrečke z ostrimi predmeti ali zobmi, saj lahko to poškoduje kondom. Namesto tega morate s prsti previdno raztrgati pečat na nazobčani strani. Če so prsti vlažni ali prepoteni, je najbolje, da jih pred tem na kratko osušite, da vam kondom ne zdrsne iz roke.

Druga pogosta napaka je, da iz konca rezervoarja ne izpustite zraka. Zaradi tega lahko kondom postane neprijetno tesen in obstaja večja verjetnost, da se raztrga. Ko si nadenete kondom, na koncu vedno pustite dovolj prostora za semensko tekočino, tako da s prstom nežno stisnete rezervoar. Ilustrirana navodila, kako to storiti, boste našli v vsakem navodilu za uporabo.

Na koncu spolnega odnosa morate kondom, ko ga izvlečete, držati za gred, da se ne bi zataknil ali iztekel.

Poleg tega lahko nepravilno shranjevanje v prostorih z visokimi temperaturami ali neposredno sončno svetlobo povzroči materialne poškodbe, ki zmanjšajo zaščitni učinek kondoma.

Zato je pomembno, da kondome shranjujete na hladnem in suhem mestu, stran od neposredne sončne svetlobe in virov toplote.

Ti preprosti ukrepi lahko močno povečajo zaščito pred spolno prenosljivimi boleznimi ali neželeno nosečnostjo.

Kako varni so kondomi s pretečenim rokom trajanja?

Kondomi s pretečenim rokom uporabe niso varni. Lateks, iz katerega so kondomi izdelani, sčasoma razpade in postane porozen. Zaradi tega se lahko lažje strgajo ali zdrsnejo, kar lahko privede do neželene nosečnosti ali spolno prenosljivih bolezni.

Večina kondomov ima rok traj anja od 4 do 5 let. Ta datum je vedno natisnjen na embalaži in na sami tesnilni foliji.

Ali je kondom še dober, lahko prepoznate po naslednjih točkah:

  • Datum izteka roka uporabe še ni potekel
  • folija ni raztrgana, luknjasta ali poškodovana
  • Kondom je gladek in prožen, ni lepljiv ali krhek

Če dvomite o varnosti kondoma, ga ne uporabljajte in raje uporabite novega.

Če še vedno ne želite zavreči kondomov s pretečenim rokom uporabe, temveč jih želite namesto tega dobro uporabiti, si oglejte naše nasvete za uporabo kondomov s pretečenim rokom uporabe.

Varnost zaradi odsotnosti hormonskih stranskih učinkov

Čeprav hormonska kontracepcijska sredstva, kot so tabletke, kontracepcijski obroček ali kontracepcijski obliž, prav tako učinkovito preprečujejo nosečnost, so povezana tudi z morebitnimi tveganji in stranskimi učinki.

Ena glavnih skrbi pri uporabi hormonskih kontracepcijskih sredstev so morebitni hormonski neželeni učinki, ki se lahko razlikujejo od ženske do ženske. Ti vključujejo nihanje razpoloženja, povečanje telesne teže, glavobole, občutljivost dojk in slabost. Pri nekaterih ženskah se po prenehanju jemanja hormonov pojavijo tudi resnejši neželeni učinki, kot so krvni strdki, povečano tveganje za nastanek nekaterih vrst raka ali poslabšana plodnost.

Nasprotno pa kondomi ne vsebujejo hormonov in ne vplivajo na naravno ravnovesje hormonov v telesu. Zagotavljajo fizično pregrado, ki preprečuje spermijem vstop v maternico, ne da bi posegali v naravni hormonski proces v telesu. Zaradi tega so kondomi privlačna možnost za ženske, ki se želijo izogniti hormonskim kontracepcijskim sredstvom.

Velikost in prileganje kondomov za varnost in občutek

Prileganje in udobje kondoma sta prav tako ključnega pomena za njegovo učinkovitost. Prevelik ali premajhen kondom lahko lažje zdrsne ali se strga. Neprimeren kondom je lahko tudi neudoben in lahko povzroči, da je spolni odnos manj prijeten. Zato je pomembno, da izberete pravo velikost kondoma. MISTER SIZE ponuja 7 različnih velikosti, tako da lahko vsakdo najde pravi kondom.

Določite velikost kondoma zdaj

Zaključek

Ob pravilni uporabi so kondomi izjemno varno kontracepcijsko sredstvo. Odločilno vlogo imajo pravilna uporaba, shranjevanje in kakovost. Kondomi ne zagotavljajo le zaščite pred neželeno nosečnostjo, temveč tudi pred spolno prenosljivimi boleznimi. Kondome je zato priporočljivo obravnavati kot del celostnega pristopa k spolnemu zdravju. Navsezadnje je varnost na koncu odvisna od pravilne uporabe in odgovornega ravnanja s kontracepcijskimi sredstvi.

Kondomi imajo v primerjavi z drugimi kontracepcijskimi sredstvi številne prednosti in le nekaj pomanjkljivosti. Poleg že omenjene zaščite pred neželeno nosečnostjo in spolno prenosljivimi boleznimi so kondomi enostavno in poceni dostopni, saj jih je mogoče kupiti skoraj povsod brez omejitev. Prednost kondomov je tudi takojšnja zaščita, medtem ko je pri številnih drugih kontracepcijskih sredstvih treba nekaj časa počakati, da začnejo delovati. Kondomi običajno tudi nimajo stranskih učinkov, razen morda v primeru alergije na lateks, vendar so zdaj na voljo tudi alternative brez lateksa.

Slaba stran, ki se pogosto omenja pri kondomih, je pomanjkanje občutka med spolnim odnosom. Toda prav to domnevno pomanjkljivost kondomov želimo pri podjetju Mister Size odpraviti. Zahvaljujoč našim tankim in mehkim kondomom prave velikosti imate med spolnim odnosom popoln občutek, saj nič ne sedi neprijetno, se ne stiska ali zdrsne. To seveda prispeva tudi k varnosti.

Kupite kondome zdaj

Mister Size
Več člankov

Določite pravo velikost kondoma v 4 preprostih korakih

Preberite zdaj

Ali obstajajo temperature, ki so nevarne za kondome?

Preberite zdaj

Pravilno natikanje kondoma - kako to narediti, da ne bo nadležno

Preberite zdaj