Skip to main content

Ali obstajajo temperature, ki so nevarne za kondome?

Kako kondomi prenašajo vročino in mraz? Kaj se zgodi, če so bili kondomi poleti shranjeni na prevročem ali pozimi na premrzlem mestu? V tem članku izveste vse podrobnosti o pravih temperaturah za kondome.

Kondomi poleti

Načeloma naj bi se kondomi dlje časa hranili le pri temperaturi do največ 30 °C. Seveda je to v visokem poletju včasih lahko izziv. Prav tako kondomov ne smete dalj časa shranjevati na neposredni sončni svetlobi. Vendar je kratkotrajno skladiščenje za 3-4 dni v ekstremni vročini do 40 °C, na primer med prevozom po pošti, v avtomobilu ali na pakirni postaji, mogoče brez težav. Tako lahko tudi poleti brez skrbi naročite kondome prek spleta ali jih vzamete s seboj na potovanje. Če je daljši vročinski val in je vaše stanovanje na primer pod streho ter postane bolj kot ne inkubator, lahko kondome shranite tudi v hladilniku, saj jim to ne bo škodilo.

Če kondome predolgo hranite na žgočem soncu ali v vročini, lateks sčasoma postane vse bolj krhek in se lahko hitreje raztrga. Če ste poleti kondome za dalj časa pustili v predalu za rokavice avtomobila, jih raje ne uporabljajte več. Tudi denarnica ali torbica ni dobro mesto za shranjevanje kondomov, saj se poleti pogosto zelo segreje.

Mimogrede: Poleti imajo težave s temperaturo tudi kontracepcijske tabletke. Prav tako jih ne smete shranjevati pri temperaturi nad 30 stopinj Celzija, sicer se lahko učinek tabletke kot kontracepcijskega sredstva izgubi.

Kondomi pozimi

Ali kondomi prenesejo mraz? Da, lahko. Nizke temperature in celo mraz kondomom nikakor ne škodijo. Na rok uporabnosti kondomov ne vpliva niti negativno niti pozitivno. Rok uporabe ostane veljaven, kot je navedeno na embalaži, tudi če vaši kondomi pozimi več dni zmrzujejo, na primer zato, ker ste jih naročili prek spleta.

Zaključek - kako je treba shranjevati kondome?

Kondome shranjujte v hladnem in suhem prostoru, stran od svetlobe; ovitki kondomov zagotavljajo dobro zaščito pred svetlobo. Pri običajnih temperaturah pod 30 stopinj Celzija vam ni treba skrbeti. Če je napovedan vročinski val in je v vašem stanovanju dalj časa prevroče, lahko uporabite hladilnik. Vendar kratkotrajna obdobja večje vročine med prevozom ne bodo škodovala kondomu.

Dodatna vprašanja o kondomih Mister Size so na voljo v naših pogosto zastavljenih vprašanjih:

Mister Size
Več člankov

Dober seks ni nujno popoln

Preberite zdaj

Tabletke - res pravi način za doseganje enakosti v spolnosti?

Preberite zdaj

Kondomi in lubrikant - da bo seks potekal kot po maslu

Preberite zdaj