Skip to main content

Rok trajanja kondomov - vse pomembne informacije

Kondomi so najpogosteje uporabljeno kontracepcijsko sredstvo na svetu, ki ga uporabljajo tako moški kot ženske. So razmeroma poceni in jih je enostavno dobiti. Vendar so kondomi namenjeni le enkratni uporabi in imajo zaradi materiala, iz katerega so izdelani, omejen rok trajanja. Zato se veliko ljudi sprašuje, kako dolgo trajajo kondomi. V tem članku boste izvedeli vse, kar morate vedeti o trajanju kondomov.

Kako dolgo trajajo kondomi?

Kondomi običajno trajajo le omejen čas. Večino kondomov je mogoče hraniti od dve do pet let, če so neuporabljeni in shranjeni v hladnem in suhem prostoru. Rok trajanja je odvisen tako od uporabljenega materiala kot od porabljenega lubrikanta. Naši kondomi Mister Size imajo rok trajanja 5 let od datuma izdelave. Kot proizvajalec teh 5 let navedemo na embalaži v obliki datuma izteka roka uporabnosti, ki določa, koliko časa lahko kondom uporabljate. Pomembno je, da ta datum upoštevate, saj kondom po izteku roka uporabnosti morda ne bo več varen in se lahko na primer med uporabo strga. Če imate še vedno kondom, ki mu je potekel rok uporabnosti, ga morate takoj zavreči in uporabiti nov kondom. Vedno se morate tudi prepričati, da kondom ni poškodovan ali nepravilno shranjen, preden ga uporabite. Prav tako morate poškodovan ali nepravilno shranjen kondom zavreči in ga ne smete uporabiti pri spolnem odnosu.

Kako lahko ugotovim, da kondom ni več vzdržljiv?

Odgovor je pravzaprav zelo preprost: datum roka uporabnosti boste našli na embalaži in običajno na vsakem posameznem kondomu. Če so bili pravilno shranjeni, lahko kondom brez pomislekov uporabite pred datumom izteka roka uporabnosti, po njem pa ne. Vendar je to vedno odvisno od načina shranjevanja. V optimalnih pogojih lahko kondomi zdržijo do 5 let, kot je navedeno zgoraj. Vendar morate upoštevati, da se rok trajanja kondomov sčasoma skrajša. Zato je priporočljivo, da z njihovo uporabo ne čakate predolgo. Pomembno je tudi, da natančno preberete embalažo in navodila, da zagotovite pravilno uporabo izdelka in njegovo pravilno shranjevanje.

Kaj se zgodi, če uporabim kondom s pretečenim rokom uporabe?

Kondomov, ki jim je potekel rok uporabe, med spolnim odnosom nikoli ne smete uporabljati, saj se kondomi s pretečenim rokom uporabe veliko lažje raztrgajo ali pa so že porozni. Zato ne zagotavljajo zanesljive zaščite pred spolno prenosljivimi boleznimi niti pred neželeno nosečnostjo. Zato vas prosimo, da kondome s pretečenim rokom uporabe takoj zamenjate.

Nasvet: Ni treba vedno zavreči kondomov s pretečenim rokom uporabe, vendar jih med spolnim odnosom ne smete več uporabljati. Še vedno pa jih lahko uporabite na primer za odstranjevanje vodnega kamna s pipe. Kondom preprosto previdno napolnite z malo kisa, nato pa ga položite na pipo, da kis prepoji izliv pipe. Kondom s kisom pustite na pipi nekaj ur, npr. čez noč. Nato ga lahko sperete s čisto vodo in kondom je pripravljen za odstranjevanje vodnega kamna.

Kako lahko poskrbim, da bodo moji kondomi dolgo obstojni?

Večina kondomov je izdelana iz naravnega gumijastega lateksa in ta material je razmeroma trpežen. Vendar pa lahko kondomi sčasoma postanejo porozni in izgubijo svojo učinkovitost. Da bi to preprečili pred iztekom roka uporabe, morate kondome vedno shranjevati v hladnem, temnem in suhem prostoru. Hlad je za kondome manj škodljiv kot huda vročina. Več o tem, kako kondomi prenašajo različne temperature, si lahko preberete tukaj.

Po uporabi je treba kondom takoj odstraniti.

Kondomi so namenjeni le enkratni uporabi, zato jih je treba takoj po uporabi zavreči. Če ste odprli pečat kondoma in ga nato niste uporabili, je tudi to razlog, da ga pozneje ne uporabite. Po odprtju embalaže je kondom izpostavljen svetlobi in se lahko tudi izsuši. Tudi poškodovane ali odprte pečate je treba zavreči.

Je rok uporabe vaših kondomov potekel? - Zdaj jih ponovno naročite.

Zdaj naročite kondome v svoji individualni velikosti kondoma!

V trgovino

Mister Size
Več člankov

Pravilno natikanje kondoma - kako to narediti, da ne bo nadležno

Preberite zdaj

Prijateljstvo+, mešanje, odprto razmerje in poligamija - kaj je s sodobnimi modeli razmerij?

Preberite zdaj

Ne glede na to, kako velik ali majhen je - ljubim svoj penis

Preberite zdaj