Skip to main content

Kako se lahko zavarujete pred spolno prenosljivimi boleznimi?

Kondomi so trenutno edina učinkovita zaščita pred spolno prenosljivimi boleznimi in okužbami, kot so klamidija, HPV in HIV, za moške in ženske. Da bi zagotovili optimalno delovanje zaščite ter da pri tem ne bi trpela zabava in občutki, so najprimernejši kondomi prave velikosti. Ustrezni kondomi manjkrat zdrsnejo in hkrati ne stiskajo, zato zabava in zaščita nista v nasprotju, temveč gresta z roko v roki.

Kaj so spolno prenosljive bolezni?

Spolno prenosljive bolezni so bolezni, ki se lahko prenesejo med nezaščitenim spolnim odnosom. Imajo lahko različne vzroke in izvirajo iz bakterij, virusov, glivic ali celo parazitov.

Različne vrste spolno prenosljivih bolezni

Virusi:

  • HIV, ki lahko povzroči aids
  • Človeški papiloma virusi (HPV), ki lahko med drugim povzročijo raka materničnega vratu.
  • Hepatitis A, B ali C
  • Genitalni herpes
  • Citomegalovirus

Bakterije:

  • sifilis
  • Gonoreja
  • Ulcus molle
  • Bakterijska vaginoza
  • Chlamydia
  • driska (če ste bolni, se lahko prenese z oralnim seksom).

Glivice:

Paraziti:

Zakaj je zaščita pred spolno prenosljivimi boleznimi tako pomembna?

V zadnjih letih so venerične bolezni žal spet v porastu. V nekaterih primerih se to dogaja povsem neopazno, saj ste lahko z nekaterimi boleznimi kužni tudi brez simptomov. Glede na študijo inštituta Pasteurs se je število primerov spolno prenosljivih bolezni v Franciji v letih 2020 in 2021 povečalo za približno 30 %. Prizadeti so zlasti mladi ljudje.

Zaščita pred spolno prenosljivimi boleznimi je še posebej pomembna v primeru:

  • novo partnerstvo
  • z več partnerji ali brez stalnega razmerja
  • zunaj stabilnega in zaupanja vrednega razmerja
  • menjave partnerja

Ali poleg uporabe kondoma ne obstajajo še drugi načini zaščite?

Da, obstajajo. danes je na voljo cepljenje proti nekaterim boleznim, kot sta hepatitis B ali človeški papiloma virusi (HPV), ki lahko na primer povzročijo raka materničnega vratu. Vendar pa ta cepljenja ščitijo le pred temi specifičnimi virusi, ne pa tudi pred drugimi patogeni. Če imate torej novega partnerja in ne želite tvegati, je edina zanesljiva zaščita ustrezen kondom. Tveganje lahko poskušate izključiti tudi s testi za spolno prenosljive bolezni, vendar je to lahko drago in dolgotrajno. Teste lahko opravite pri zdravniku, za nekatere bolezni HIV, klamidijo, sifilis ali gonorejo pa tudi pri ponudnikih, kot je S.A. M Health, ki skupaj z laboratorijem in drugimi partnerji ponuja diskretne teste na domu.

Za ženske ali lezbične pare je poleg kondomov na voljo tudi možnost zaščite pred prenosom spolno prenosljivih bolezni z lizikami ali posebnim ženskim kondomom.

Kdo mi lahko pomaga, če imam spolno prenosljivo bolezen?

Če sumite, da ste okuženi ali imate spolno prenosljivo okužbo, se vedno obrnite na svojega zdravnika. Pogosto vam lahko pomagajo urologi ali ginekologi, pa tudi vaš družinski zdravnik. Izogibajte se nezaščitenim spolnim odnosom, tudi če sumite na spolno prenosljivo okužbo, in o svojih sumih vnaprej obvestite partnerja.

Zaključek: Kondomi so najboljša zaščita pred spolno prenosljivimi boleznimi.

Da boste lahko brez skrbi in z najboljšo možno zaščito uživali v spolnih odnosih s partnerjem, vedno uporabljajte kondome prave velikosti. Le tako boste imeli med seksom najboljšo možno varnost in hkrati brezskrben občutek. Ustrezni kondomi ne zdrsnejo in ne stiskajo. Zato zagotavljajo najboljši možni občutek med spolnim odnosom in optimalno varnost.

Kupite ustrezne kondome zdaj

Mister Size
Več člankov

Pravilno natikanje kondoma - kako to narediti, da ne bo nadležno

Preberite zdaj

Prijateljstvo+, mešanje, odprto razmerje in poligamija - kaj je s sodobnimi modeli razmerij?

Preberite zdaj

Ne glede na to, kako velik ali majhen je - ljubim svoj penis

Preberite zdaj