Skip to main content

Kako dolgo že obstajajo kondomi? - Zgodovina kontracepcije

Kontracepcijska sredstva, kot je kondom, imajo dolgo in zanimivo zgodovino, ki sega več stoletij nazaj. Med številnimi metodami, ki so bile razvite skozi čas, ima kondom posebno mesto. V tem članku si bomo ogledali nastanek in razvoj kondomov - enega najstarejših kontracepcijskih sredstev na svetu.

Starodavni začetki

Zgodovina kondomov sega v antiko, saj so na primer nekateri kipi v starem Egiptu že jasno prikazovali "oblečene" penise. Še zgodnejši zapisi prihajajo iz Francije, kjer so na visokogorskih poslikavah v Les Combarelles odkrili zaprte penise. Slike so stare približno 14 000 let. Vendar takratni kondomi niso bili izdelani iz lateksa ali gume, kot ju poznamo danes, ampak so bili izdelani iz živalskih ali rastlinskih materialov, kot so čreva ali tkanine. Teh zgodnjih oblik niso nujno uporabljali kot kontracepcijsko sredstvo, ampak so imeli običajno obredni ali medicinski namen, bili so namenjeni zaščiti pred boleznimi ali v boju ali pa so bili preprosto nakit ali statusni simboli.

Kralj Minos - domnevni prvi uporabnik kondomov?

Kralj Minos s Krete pogosto velja za enega prvih dokumentiranih uporabnikov kondomov. Po grški legendi je svojo ženo Pasifo zaščitil z uporabo kondoma, narejenega iz kozjega mehurja, saj je bil po izročilu njegov prvi izliv usoden.

Domneva se, da so v antiki živalske mehurje pogosto uporabljali za kontracepcijo, vsaj kot zaščito pred spolno prenosljivimi boleznimi. Da bi povečali moško trdnost, so uporabljali ovoje iz različnih materialov, med drugim iz usnja, kovine, listov in slame.

Vendar je bila učinkovitost teh metod kot kontracepcijskih sredstev omejena, njihova razširjenost pa je bila zagotovo omejena na določena območja. Hkrati so kot kontracepcijska sredstva za ženske priporočali rastlinske snovi, liste, olja in celo nenavadne snovi, kot so krokodilji iztrebki.

Napredek v poznem srednjem veku in renesansi

V srednjem veku uporaba kondomov v Evropi ni veljala le za zaščito pred neželeno nosečnostjo, temveč tudi za zaščito pred spolno prenosljivimi boleznimi. V tem času so bili kondomi izdelani iz različnih materialov, kot so živalska čreva, lan ali svila, in obdelani z različnimi snovmi za povečanje učinkovitosti.

Zlasti sifilis je bil v 16. stoletju strašljiva bolezen, ki je italijanskemu zdravniku Falloppiu dala zamisel, da bi med spolnim odnosom nad penisom uporabljali lanene vrečke, prepojene s tekočino, in se tako zaščitili pred boleznijo.

V 17. stoletju je bil angleški dvorni zdravnik, ki se je v zgodovino zapisal kot "Dr. Condom", zaradi zamisli o uporabi ovčjih črev celo vitez.

Izvor besede kondom

Niti jezikoslovci se ne strinjajo, kako je beseda (Condom v angleščini) nastala. Eden od možnih izvorov je zdravnik iz 17. stoletja, ki je delal na dvoru angleškega kralja Karla II. in naj bi priporočal ovčje črevo za preprečevanje bolezni in kontracepcijo. Vendar pa točno ime, ali se je res imenoval "Dr. Condom" ali morda "Dr. Conton", ostaja nejasno in ni bilo nedvomno dokazano.

Alternativna teorija se nanaša na mesto Condom v jugozahodni Franciji, ki bi lahko bilo povezano z nastankom izraza. Drugi strokovnjaki izraz izpeljujejo iz latinskih besed "cum" (s) in "domus" (hiša, kupola, streha). Kljub intenzivnim raziskavam ostaja izvor izraza negotov, kar je zapisano v ustreznih slovarjih pod geslom "kondom".

18. stoletje in Casanova

Slavni Giacomo Casanova je bil v 18. stoletju strasten uporabnik kondomov. Zaslovel je s tem, da je za svoje razvratne užitke uporabljal ljubezenske ovojnice, verjetno izdelane iz živalskega črevesja. Čeprav so bili kondomi v tem času že zelo razširjeni, so jih še vedno izdelovali ročno in so bili temu primerno dragi.

Zamisel, da bi kondome po uporabi zavrgli, je bila takrat nepredstavljiva! Namesto tega so jih večkrat uporabili, vmes očistili, posušili in zmehčali z oljem in otrobi. Po potrebi so jih celo popravljali s trajnimi materiali, kot sta kostno lepilo in živalsko črevo.

Razkošna različica kondoma v tistem času je bila podložena z žametom in svilo.

Preboj v 19. stoletju

Prelomni trenutek za kondom se je zgodil sredi 19. stoletja, ko je Charles Goodyear razvil tehniko vulkanizacije rastlinskega kavčuka. Ta inovacija je omogočila uporabo gumijastega lateksa (kavčuka) kot elastičnega in vodoodpornega materiala - ne le za avtomobilske pnevmatike, temveč tudi za kondome. Leta 1855 je Goodyear svetu predstavil prvi gumijasti kondom, ki je bil na trgu predstavljen leta 1870. Zahvaljujoč vulkanizaciji se je lahko začela množična proizvodnja kondomov v tovarnah, ki so bili kakovostnejši in precej cenejši kot prej.

Znani pisatelj George Bernard Shaw je gumijasti kondom označil za najpomembnejši izum 19. stoletja. Goodyearov kondom je imel debelino stene 1-2 mm (v primerjavi z današnjim standardom 0,06 mm) in vzdolžni šiv.

20. stoletje in Julius Fromm - temelj današnjega kondoma

Leta 1912 je Julius Fromm predstavil pionirski izum, ki je trajno vplival na zgodovino proizvodnje kondomov. S potopitvijo steklene bučke v raztopino lateksa je razvil inovativno metodo za izdelavo kondomov. Rezultat tega postopka so bili tanki kondomi z rezervoarjem, ki je povečal varnost in udobje med uporabo, vse brez dražečih šivov.

Julius Fromm je šel še korak dlje in kmalu zatem uvedel avtomatizirano proizvodnjo kondomov. Ta avtomatizacija ni pomenila le revolucije v hitrosti proizvodnje, temveč je prispevala tudi k doslednosti in kakovosti proizvedenih kondomov. Strojna proizvodnja je omogočila proizvodnjo kondomov v večjem obsegu in z natančno ponovljivostjo, kar je povečalo dostopnost tega pomembnega kontracepcijskega sredstva za splošno prebivalstvo.

21. stoletje - sedanje stanje razvoja kondomov in uvedba velikosti kondomov

Danes se kondomi še vedno izdelujejo na steklenih žarnicah, kot jih je izumil Julius Fromm. Medtem pa so na voljo številne oblike, barve, kondomi z okusom, različne debeline sten in tudi različne velikosti kondomov. Kondomi so postali tudi uveljavljeno kontracepcijsko sredstvo, saj je bilo leta 2000 samo v Nemčiji prodanih več kot 200 milijonov kondomov. Do leta 2023 bodo kondomi vsaj v Nemčiji nadomestili vse druge kontracepcijske metode kot metoda številka ena.

Ideja o popolnoma prilegajočih se kondomih se je nato razvijala od leta 2001 naprej, na kar je pomembno vplival tudi Jan Vinzenz Krause, izumitelj kondomov MISTER SIZE; celotno zgodbo lahko najdete tukaj: Zgodba MISTER SIZE - vizija popolne izkušnje s kondomi

Tudi varnost kondomov je zdaj zelo visoka, če se uporablja prava velikost in prava uporaba. To je zagotovo tudi posledica dejstva, da so kondomi zdaj podvrženi strogemu nadzoru kakovosti in so uradno odobren medicinski izdelek. Zato zagotavljajo zanesljivo zaščito pred spolno prenosljivimi boleznimi in neželeno nosečnostjo.

Zaključek

Za zgodovino kondomov sta značilna nenehen razvoj in izboljšave. Kondomi so prehodili dolgo pot od svojih starodavnih začetkov do sodobnih visokotehnoloških različic. Danes niso le učinkovito kontracepcijsko sredstvo, temveč tudi pomembno orodje v boju proti spolno prenosljivim boleznim. Zgodovina kondomov kaže, kako so človeške družbe skozi čas iskale rešitve, s katerimi bi pridobile nadzor nad svojim razmnoževanjem in hkrati zaščitile svoje spolno zdravje.

Mister Size
Več člankov

Pravilno natikanje kondoma - kako to narediti, da ne bo nadležno

Preberite zdaj

Prijateljstvo+, mešanje, odprto razmerje in poligamija - kaj je s sodobnimi modeli razmerij?

Preberite zdaj

Ne glede na to, kako velik ali majhen je - ljubim svoj penis

Preberite zdaj