Skip to main content

Kaj je Pearlov indeks - in zakaj so kondomi dobri!

Če preučujete kontracepcijska sredstva in njihovo učinkovitost, boste prej ali slej naleteli na Pearlov indeks. Tukaj izveste, kaj to merilo pomeni, kako se izračuna in kakšen je Pearlov indeks kondomov!

Kaj je indeks Pearl?

Pearlov indeks je merilo varnosti kontracepcijskih sredstev. Nižji kot je Pearlov indeks, bolje deluje kontracepcijska metoda.

Konkretno Pearl indeks pove, koliko od 100 žensk zanosi v enem letu, čeprav so uporabljale določeno kontracepcijsko sredstvo.

Kako se izračuna Pearlov indeks?

Pearlov indeks se lahko izračuna z naslednjo formulo:

((število nosečnosti x 12 mesecev) x 100) / (število žensk x meseci uporabe).

Pearlov indeks 2 bi torej pomenil, da sta v enem letu 2 od 100 žensk zanosili kljub uporabi kontracepcije.

Vendar se vrednost običajno ekstrapolira le na 100 žensk in 1 leto, ne da bi toliko žensk dejansko sodelovalo v študiji v tem obdobju (glej primer izračuna).

Primer izračuna Pearlovega indeksa: 85 žensk 6 mesecev preizkuša novo kontracepcijsko tableto. Ena ženska zanosi kljub jemanju tabletke.

= ((1 nosečnost x 12 mesecev) x 100) / (85 žensk x 6 mesecev uporabe) = 1200 / 510 = 2,35

To pomeni, da bi imel novi tabletki Pearlov indeks 2,35.

Ekstrapolirano bi 2,35 od 100 žensk zanosilo v enem letu, če bi uporabljale novo kontracepcijsko tabletko.

Od kod izvira Pearlov indeks?

Pearlov indeks je v tridesetih letih prejšnjega stoletja izumil ameriški statistik Raymond Pearl in ga po njem tudi poimenoval. Njegov cilj je bil razviti preprosto metodo za merjenje učinkovitosti kontracepcijskih sredstev.

Kako zanesljiv je Pearlov indeks?

Pearlov indeks je praktično merilo za površinsko primerjavo kontracepcijske zaščite različnih kontracepcijskih sredstev. Vendar se nanj ne smemo slepo zanašati, saj so pomembni dejavniki, ki imajo velik vpliv na plodnost, komaj ali pa sploh niso upoštevani.

V Pearlovem indeksu niso upoštevani:

  • Starost žensk (z naraščajočo starostjo se plodnost zmanjšuje).
  • Na splošno velja, da je individualna, genetsko pogojena plodnost
  • življenjske navade žensk (npr. prehrana, kajenje)
  • spolna aktivnost/ pogostost spolnih odnosov
  • Bolezni ali zdravila

Teoretično bi lahko proizvajalec kontracepcijskih sredstev izvedel študijo Pearlovega indeksa in dovolil sodelovanje le ženskam, ki živijo spolno vzdržno, tj. sploh nimajo spolnih odnosov.

Seveda bi bil Pearlov indeks v tem primeru enak 0, saj med njegovo študijo nobena ženska ne bi zanosila. Svojo kontracepcijo lahko nato oglašuje z odličnim rezultatom, čeprav je ta v resnici ponarejen.

Upoštevati je treba tudi, da Pearlov indeks meri le zaščito pred zanositvijo. Ne upošteva se, ali in v kolikšni meri posamezno kontracepcijsko sredstvo ščiti tudi pred spolno prenosljivimi boleznimi.

Kondom je edino kontracepcijsko sredstvo, ki ščiti pred spolno prenosljivimi boleznimi - in to brez hormonov!

Pearlov indeks kondoma je od 2 do 12, odvisno od tega, ali pride do napak pri uporabi.

Nasveti za pravilno uporabo kondomov

Zakaj je kondom še vedno vsestranski pripomoček pri kontracepciji: V nasprotju s tabletkami, materničnim vložkom in podobnimi, kondom ščiti tudi pred spolno prenosljivimi boleznimi, kot sta HIV in gonoreja. Zato se kondoma ne smete odreči, zlasti pri priložnostnih poznanstvih in avanturah za eno noč. Kondomi pa imajo svoje prednosti tudi v dolgoročnih partnerstvih in razmerjih: Ni treba uporabljati hormonskih kontracepcijskih sredstev, ki lahko povzročijo resne neželene učinke, kot so motnje krvavitve, slabost, tromboza in depresija.

S pravo velikostjo kondoma kondoma skoraj ne čutite.

Zakaj veliko ljudi še vedno uporablja kondome? Zlasti moški se pogosto pritožujejo zaradi izgube občutka ali pa se jim zdi kondom nadležen. V večini primerov pa se preprosto uporablja napačna velikost kondoma, zato kondom zdrsne, stisne ali celo stisne.

S pravo velikostjo kondoma se vse ujema: kondom na penisu in s tem tudi občutek med seksom. Tukaj ugotovite, kakšno velikost kondoma potrebujete, in si zagotovite popoln kondom MISTER SIZE, na primer v praktičnem preizkusnem kompletu.

Kupite kondome zdaj

Mister Size
Več člankov

Pravilno natikanje kondoma - kako to narediti, da ne bo nadležno

Preberite zdaj

Prijateljstvo+, mešanje, odprto razmerje in poligamija - kaj je s sodobnimi modeli razmerij?

Preberite zdaj

Ne glede na to, kako velik ali majhen je - ljubim svoj penis

Preberite zdaj