Skip to main content

Svetovni dan AIDSa: nevidna nevarnost spolno prenosljivih bolezni

Tiha epidemija - s temi besedami Svetovna zdravstvena organizacija opisuje trenutno število primerov spolno prenosljivih okužb in spolno prenosljivih bolezni. Ne neupravičeno: Po podatkih Inštituta Robert Koch se v Evropi vsako leto več kot pol milijona ljudi okuži s spolno prenosljivo boleznijo, vendar se mnogi sprva ne zavedajo, da so okuženi.

Nevidna nevarnost

Razlog za to je preprosto dejstvo, da so nekatere spolno prenosljive bolezni sprva asimptomatske in se zato lahko širijo neopaženo. Inštitut Robert Koch poudarja, da približno 10 % novih okužb z virusom HIV ostane dolgo časa neodkritih.

Odvisno od spolno prenosljive bolezni lahko okužba povzroči resne zdravstvene težave, kot so neplodnost, ciroza jeter in rak. Po mnenju Zveznega centra za zdravstveno vzgojo je za zajezitev širjenja spolno prenosljivih bolezni potrebno več izobraževanja.

Pomembno in prav: svetovni dan boja proti aidsu 1. decembra

Svetovni dan boja proti aidsu 1. decembra je odličen primer uspešnega izobraževanja. Od leta 1988, ko ga je ustanovila Svetovna zdravstvena organizacija, vlade, zdravstvene organizacije in nevladne organizacije po vsem svetu ta dan uporabljajo za opozarjanje na težave, povezane s HIV/aidsom, in za izkazovanje solidarnosti. Ta dan spodbuja razumevanje in krepi preventivne ukrepe. Poleg rednega testiranja je posebej poudarjen pomen kondomov kot učinkovitega sredstva zaščite pred prenosom virusa HIV in drugih spolno prenosljivih okužb.

Kondomi lahko zaščitijo

Zaščitni mehanizem kondomov je tako preprost kot domiseln: kondomi tvorijo pregrado med telesnimi tekočinami, ki lahko prenašajo spolno prenosljive bolezni. Naj gre za sifilis, gonorejo ali HIV - uporaba kondomov bistveno zmanjša tveganje okužbe. Ne ščitijo le pred resnimi zdravstvenimi težavami, temveč tudi pred čustvenim stresom, ki lahko spremlja diagnozo spolno prenosljive bolezni.

Poleg nespornih zdravstvenih koristi so kondomi tudi izjemno prijazni do uporabnika. So lahko dostopni, na voljo brez zdravniškega recepta in ne zahtevajo zapletene uporabe. V svetu kontracepcije so kondomi popolna vmesna rešitev, ki zagotavlja tako varnost kot intimnost.

Čeprav so kondomi po najnovejših podatkih najpogosteje uporabljeno kontracepcijsko sredstvo v Nemčiji, je trenutna stopnja uporabe le 53-odstotna, kar pušča prostor za nadaljnje povečanje.

Zakaj mnogi ne uporabljajo kondomov

Težava: kljub svojim prednostim so kondomi v družbi še vedno deležni zadržkov, zlasti zaradi njihove domnevne podobe, ki ubija poželenje. Nekateri moški se celo pritožujejo zaradi težav z erekcijo. To običajno niso izgovori, saj več študij kaže, da približno 50 % moških meni, da jim kondomi standardne velikosti ne ustrezajo, tj. da so preveliki ali premajhni.

Če so preohlapni (to velja za približno 10 %), lahko po ejakulaciji zdrsnejo ali iztečejo. Če so pretesni (približno 40 %), jih je težko odviti, povzročajo otrplost in se lažje raztrgajo. To pomeni, da slabo prilegajoči se kondom ne poslabša le občutka ugodja, temveč tudi varno zaščito pred spolno prenosljivimi boleznimi.

MISTER SIZE: 7 velikosti za večjo varnost in pravi občutek

Za reševanje tega izziva MISTER SIZE ponuja izbor kondomov v sedmih različnih velikostih, ki jih spremlja več merilnih metod za določitev prave velikosti. Naša aplikacija omogoča enostavno oceno idealne velikosti brez prenosa ali registracije, kar pomaga združiti prijetne trenutke z učinkovito kontracepcijo. MISTER SIZE aktivno sodeluje tudi s socialnimi organizacijami, kot sta ProFamilia in AIDS-Hilfe, da bi s priporočanjem kondomov, ki se prilegajo in se počutijo primerno, še bolj zmanjšali širjenje spolno prenosljivih bolezni.

Mister Size
Več člankov

Kako se lahko zaščitite pred spolno prenosljivimi boleznimi?

Preberite zdaj

Kontracepcijske metode za moške: na voljo so te nove in stare

Preberite zdaj

Povečajte moč kot moški, kako izboljšati svojo moč

Preberite zdaj