Skip to main content

Kondom zamenjal kontracepcijsko tabletko kot najpogostejše kontracepcijsko sredstvo v Nemčiji

Časi se spreminjajo, tudi na področju kontracepcije. Po nedavni objavi Zveznega centra za zdravstveno vzgojo (BZgA) z dne 16. 11. 2023 trenutni podatki iz reprezentativne ponovljene raziskave o kontracepcijskem vedenju odraslih v Nemčiji v letu 2023 kažejo, da je kondom kot najprimernejše kontracepcijsko sredstvo v Nemčiji zamenjal kontracepcijsko tabletko.

Tabletke izgubljajo na priljubljenosti

Uporaba kontracepcijskih tabletk upada. Leta 2023 je to hormonsko kontracepcijsko sredstvo še vedno uporabljalo le 38 odstotkov anketirancev, medtem ko jih je leta 2007 to počelo 55. Glavna sprememba se kaže v tem, da se zdaj prvič po letu 2007 za kontracepcijo pogosteje uporablja kondom kot tabletka (53-odstotni delež). Ta sprememba v kontracepcijskem vedenju temelji na vse bolj kritičnem odnosu do hormonskih kontracepcijskih metod. Vse druge kontracepcijske metode imajo vlogo le pri majhnem deležu prebivalstva.

Vse večja kritičnost do hormonske kontracepcije

Sprejemanje hormonskih kontracepcijskih metod se zmanjšuje. Kar 61 odstotkov žensk in moških meni, da ima hormonska kontracepcija negativne učinke na njihovo telo in duha. Za primerjavo: leta 2018 se je s to trditvijo strinjalo le 48 odstotkov vprašanih. O splošnem zavračanju tabletk ali hormonske kontracepcije poroča 15 odstotkov žensk, ki uporabljajo kontracepcijo, medtem ko jih je pred dvanajstimi leti o tem poročalo le 1 odstotek.

Posebej presenetljiv je kritičen odnos mladih odraslih do hormonov. Delež uporabnic tabletk med 18- do 29-letnicami se je v dvanajstih letih zmanjšal z 72 na 46 odstotkov. Hkrati 18 odstotkov te starostne skupine zdaj uporablja kontracepcijske metode, kot je maternični vložek, v primerjavi s 3 odstotki leta 2011.

Osredotočenost na prenašanje in zanesljivost

Študija kaže, da sta za 39 odstotkov spolno aktivnih odraslih zanesljivost in za 30 odstotkov enostavnost uporabe odločilni merili pri izbiri kontracepcijske metode. Dobra prenašanje postaja vse pomembnejše za 25 odstotkov vprašanih.

Stroški igrajo pomembno vlogo

Za 19 odstotkov vseh žensk in moških so stroški kontracepcijskega sredstva pomemben dejavnik. Pomembnost stroškov potrjujejo zlasti ženske (30 odstotkov), mladi anketiranci (34 odstotkov) in osebe z nizkimi dohodki (39 odstotkov).

Dobro obveščeni po zaslugi različnih virov

Anketiranci se počutijo dobro obveščeni: 94 odstotkov oseb, starih od 18 do 49 let, meni, da so "zelo dobro" ali "dobro" obveščeni o svojih kontracepcijskih sredstvih. Ginekološko svetovanje ostaja najpomembnejši vir informacij za ženske, in sicer 73 odstotkov. Zanimivo je, da so spletne strani prvič najpogosteje navedeni vir informacij za moške. Tudi mi v podjetju Mister Size skušamo s svojim blogom o kondomih prispevati k temu, da bi zagotovili še več in boljše informacije o kontracepciji in kondomih.

Zaščita pred spolno prenosljivimi boleznimi

Ker trenutni podatki žal kažejo, da je število spolno prenosljivih bolezni v porastu, je povečana uporaba kondomov dober znak, da se ta trend obrne. V nasprotju s kontracepcijsko tabletko kondom zagotavlja zanesljivo zaščito pred spolno prenosljivimi boleznimi in je zato lahko dostopno, zanesljivo in poceni kontracepcijsko sredstvo brez stranskih učinkov hormonov.

Zaključek

Kontracepcijska pokrajina v Nemčiji se spreminja. Zaradi kritičnega odnosa do hormonskih metod kontracepcije kondom nadomešča tabletke kot kontracepcijsko sredstvo številka ena. Pri izbiri kontracepcijskih sredstev so v ospredju prenašanje, zanesljivost in enostavnost uporabe. Možnost pridobivanja informacij prek interneta postaja vse pomembnejša. Z ustreznim kondomom Mister v vaši individualni velikosti tudi zabava in občutki niso zanemarjeni, zato kondomi niso niti pretesni niti ne zdrsnejo in lahko brez skrbi uživate v spolnem odnosu.

Določite svojo velikost kondoma zdaj

Kupite kondome neposredno

Mister Size
Več člankov

Prvo spolno razmerje: Nasveti in informacije, da bo lepo.

Preberite zdaj

Kaj je Pearlov indeks - in zakaj so kondomi dobri!

Preberite zdaj

Pravilno shranjevanje kondomov

Preberite zdaj