Skip to main content

Skrita tveganja poceni izdelkov - ne le kondomov

V današnjem globaliziranem svetu je dostop do izdelkov z vseh koncev sveta lažji kot kdaj koli prej. Platforme iz Kitajske, kot so Temu, AliExpress in Shein, so s ponudbo široke palete izdelkov po zelo ugodnih cenah povzročile revolucijo v spletnem nakupovanju. Glede na raziskavo podjetja za tržne raziskave Appinio bo januarja 2024 26 odstotkov Nemcev, starih od 16 do 65 let, že kupilo nekaj na Temu. Vsak dan v Nemčijo iz Kitajske prispe približno 200 000 paketov.

Med temi izdelki so tudi kondomi, ki so izdelki, ki morajo biti v Evropi odobreni kot medicinski pripomočki in preizkušeni glede varnosti, da bi zagotavljali optimalno zaščito ne le pred neželeno nosečnostjo, temveč tudi pred spolno prenosljivimi boleznimi. Vendar pa ugodne cene vedno sprožijo vprašanja o kakovosti in varnosti teh izdelkov. V tem prispevku na blogu so obravnavana morebitna tveganja, povezana z nakupom poceni izdelkov, zlasti kondomov z Daljnega vzhoda, in podana priporočila, kako se lahko zaščitite.

Pomisleki glede kakovosti in varnosti

Pri nakupu poceni izdelkov, zlasti kondomov, vas ne sme skrbeti le cena, temveč tudi kakovost in varnost. Kondomi se ne uporabljajo le za preprečevanje nosečnosti, temveč tudi za zaščito pred spolno prenosljivimi okuž bami (SPO). Vendar je učinkovitost kondomov močno odvisna od njihove kakovosti. Študije* so pokazale, da je pri kondomih, ki ne izpolnjujejo mednarodnih, ameriških ali evropskih standardov kakovosti, večje tveganje, da se bodo raztrgali in puščali, kar znatno zmanjša zaščito.

Številni izdelki iz posebej poceni trgovin na Daljnem vzhodu so lahko tudi zelo dobri ali imajo dobro razmerje med ceno in učinkovitostjo. Vendar imajo kondomi povečane varnostne zahteve, pri katerih ni nujno, da že na prvi pogled prepoznate, ali jih izdelek izpolnjuje. Pri kondomih in drugih intimnih izdelkih, kot so spolne igrače in osebni lubrikanti, se je treba zavedati tudi, da prihajajo v stik s telesom in da so materiali včasih bolj onesnaženi s škodljivimi snovmi, kot bi si želeli. Pri elektronskih spolnih igračah se pojavlja tudi vprašanje električne varnosti, ki morda ni tako strogo preizkušena kot na primer v Evropi.

Kako delujejo platforme za e-trgovanje iz Kitajske?

Platforme, kot so Temu, AliExpress in Shein, so znane po svojih nizkih cenah. Te nizke stroške pogosto dosežejo s proizvodnjo v državah z nižjimi proizvodnimi stroški. Platforme izdelke pogosto kupujejo neposredno od proizvajalca v velikih količinah ali pa jih proizvajalec celo proizvede neposredno le ob naročilu in jih pošlje neposredno stranki. S tem se prihranijo celo stroški skladiščenja in pošiljanja. Izdelki običajno prispejo v Evropo s posebej najetimi letali in se nato predajo lokalnim paketnim službam. Ob poplavi paketov, ki zdaj vsak dan prispejo v Evropo, jih lahko carina preveri le naključno, zato ne more zagotoviti, da so vsi nevarni izdelki razvrščeni ali da so bili v ciljnih državah plačani vsi potrebni davki. Če torej naročite kondome v Aziji, morajo iti skozi carino, vendar to ne zagotavlja preverjanja, ki bi vam dalo gotovost, da so nevarni izdelki razvrščeni, saj ni mogoče preveriti vsake pošiljke.

Kondomi, ki so proizvedeni v Aziji:

V resnici je zdaj večina kondomov proizvedena v Aziji, tudi tisti, ki jih lahko kupite v Evropi in Severni Ameriki pri uglednih blagovnih znamkah. Kljub temu so v kakovosti pogosto velike razlike. V Evropi na primer za kondome veljajo stroga pravila, saj morajo biti odobreni kot medicinski izdelek. V tem primeru to velja tudi za proizvodnjo v Aziji. Kondomi, proizvedeni za Evropo, morajo zato izpolnjevati vse zahteve zakona o medicinskih pripomočkih. Tovarne morajo opraviti zelo zahtevno certificiranje, vsak kondom pa se testira posebej. Za Evropo na primer obstaja ustrezen standard ISO, ki ga morajo kondomi izpolnjevati: DIN EN ISO 4074

Toda zakaj se kondomi večinoma proizvajajo v Aziji? Preprosto zato, ker tam rastejo surovine. Kondomi so narejeni iz naravnega kavčukovega lateksa, ki se pridobiva iz soka drevesa kavčukovca. Ta običajno rastejo v Južni Ameriki ali jugovzhodni Aziji. Glavne države pridelovalke so Tajska, Indonezija in Malezija. Z lokalno proizvodnjo omogočamo lokalnemu prebivalstvu, da sodeluje v vrednostni verigi svojih surovin in jih ne prodaja le poceni v Evropo.

Na kaj morate biti pozorni

Če želite kupiti kondome prek spleta, morate biti pozorni na naslednje:

  • Lokalne trgovine: Pri trgovinah iz EU ali celo iz vaše države morate biti prepričani, da izdelki izpolnjujejo ustrezne lokalne zahteve glede kakovosti, saj so tudi v teh državah pod nadzorom trga in lahko prodajajo le odobrene medicinske izdelke. Seveda se lahko, tako kot v drugih sektorjih, zgodi, da obstaja ena ali dve trgovini, ki se izogibata predpisom, ali celo ponarejeni trgovini.
  • Ocene prodajalcev: Preverite ocene in povratne informacije drugih kupcev glede kakovosti izdelka in zanesljivosti prodajalca.
  • Opisi izdelkov: Bodite pozorni na nejasne ali neustrezne opise izdelkov. Ugledni izdelki običajno vsebujejo podrobne informacije o materialih in lastnostih izdelka.
  • Politika vračanja: Preverite prodajalčevo politiko vračanja. Strankam prijazna politika vračil je lahko pokazatelj zanesljivosti prodajalca.
  • Preverite spletno stran blagovne znamke: Če ima izbrana blagovna znamka kondomov svojo spletno stran, jo lahko običajno zelo enostavno najdete s spletnim iskalnikom in izveste več o izdelku ter pogosto tudi o priporočenih prodajnih mestih. Podrobne informacije o naših kondomih in povezave do izbranih trgovin najdete neposredno v našem lastnem razdelku Mister Size Shop.
  • Bodite kritični: Kritični morate biti do izjemno nizkih cen, ki gredo pogosto na račun kakovosti izdelka. Kondomi so bili tudi ponarejeni.

Kupovanje poceni izdelkov prek platform, kot so Temu, AliExpress, Shein ali drugi trgovci na drobno z Daljnega vzhoda, prinaša potencialna tveganja glede kakovosti in varnosti. Vendar lahko ta tveganja zmanjšate, če skrbno preverite informacije o izdelku in ocene prodajalcev. Pomembno je, da kot uporabnik kondomov prevzamete odgovornost in zagotovite, da so izdelki, ki jih kupujete, ne le ugodni, temveč tudi varni in učinkoviti. Odločitev je na koncu vaša, vendar lahko s premišljeno izbiro zaščitite svoje zdravje in varnost.

Kako varno prihraniti pri nakupu kondomov

Ko ste našli svojo velikost kondoma, priporočamo nakup večjega pakiranja, da prihranite pri ceni na kondom. Kondomi imajo po izdelavi rok trajanja več let, zato običajno ne škodi, če kupite kondome za običajno uporabo 1 ali celo 2 leti. Ker ima seveda vsak zelo individualno porabo kondomov, Mister Size ponuja dodatne različne velikosti pakiranj, od pakiranja s 3 kondomi za preizkušanje, do pakiranja z 10 kondomi, do paketov v razsutem stanju s 36 kondomi ali od leta 2024 tudi v vrečki s 100 kondomi.

V trgovino Mister Size

Kondomi na počitnicah

Če se na primer odpravljate na počitnice na Daljni vzhod, v Afriko ali Južno Ameriko, je najbolje, da se vnaprej pozanimate, ali morate s seboj vzeti kondome, saj je lahko kakovost ponujenih kondomov na lokalni ravni (vendar ni nujno) bistveno slabša kot na primer v Evropi ali Severni Ameriki. Pred nekaj leti so se v nekaterih državah, na primer v Vietnamu* ali v Afriki*, zgodili pravi škandali z lokalnimi kondomi, ki so bili zelo slabe kakovosti, zato je bilo tveganje za neželeno nosečnost in prenos bolezni bistveno večje. Ustrezne primere lahko hitro najdete na primer z iskalnikom Google ali pa si oglejte povezave na dnu te strani v razdelku z referencami.

Mister Size
Več člankov

Prvo spolno razmerje: Nasveti in informacije, da bo lepo.

Preberite zdaj

Kaj je Pearlov indeks - in zakaj so kondomi dobri!

Preberite zdaj

Pravilno shranjevanje kondomov

Preberite zdaj