Skip to main content

Luksemburg vodilni v Evropi na področju kontracepcije

Luksemburg se je s 94,2 % točk uvrstil na prvo mesto evropske lestvice kontracepcije Evropskega parlamentarnega foruma za spolne in reproduktivne pravice, tesno pa mu sledijo Združeno kraljestvo, Francija in Belgija. Atlas kontracepcije 2024 sestavlja svojo lestvico na podlagi ocene vladne politike vsake države glede dostopa do kontracepcijskih sredstev, svetovanja o načrtovanju družine in zagotavljanja spletnih informacij o kontracepciji.

Za Evropo so še vedno značilne velike razlike v politiki kontracepcije med vzhodno in zahodno Evropo.Atlas politike kontracepcije za leto 2024 razkriva te razlike: Medtem ko se zahodnoevropske države, kot so Luksemburg (94,2 %), Združeno kraljestvo (94,1 %), Francija (93,2 %) in Belgija (91,1 %), uvrščajo visoko v smislu zagotavljanja celovitega dostopa do kontracepcijskih sredstev in svetovanja, so vzhodnoevropske države, kot so Poljska (33,5 %), Madžarska (40,0 %) in Armenija (40,7 %), v spodnjem delu spektra.

Države, kot so Nizozemska (81,1 %), Švedska (77,1 %) in Nemčija (75,1 %), ostajajo v zgornji tretjini. Avstrija (61,7 %), Švica (58,3 %) in Italija (57,3 %) so na primer v sredini lestvice.

Luksemburška pobuda za popolno kritje stroškov kontracepcijskih sredstev brez starostnih omejitev (razen kondomov) od 1. aprila 2023 ne pomeni le, da država izstopa v Evropi, ampak je tudi v velikem nasprotju s stanjem v vzhodni Evropi. V nekaterih državah so dostop do sodobnih kontracepcijskih metod, zagotavljanje informacij in družbeno sprejemanje kontracepcije še vedno veliki izzivi. Zlasti Poljska, ki se uvršča daleč pod evropsko povprečje, poudarja potrebo po političnih in družbenih reformah na tem področju.

Več držav v Evropi krije stroške

V atlasu je analiziranih 46 evropskih držav in ugotovljeno, da 22 držav delno krije stroške nekaterih kontracepcijskih sredstev, 44 držav pa ponuja svetovanje v okviru nacionalnega zdravstvenega sistema, vendar se kakovost in razpoložljivost teh storitev zelo razlikujeta. Medtem ko je v zahodni Evropi povračilo stroškov kontracepcije pogosto zagotovljeno vsaj za izbrana kontracepcijska sredstva in določene starostne skupine ter je dostop do svetovanja zelo razširjen, se vzhodnoevropske države spopadajo z omejeno razpoložljivostjo, visokimi stroški in pomanjkanjem informacij.

Poleg Luksemburga je še en primer kritja stroškov Francija: od leta 2022 stroške kontracepcije za ženske do 25. leta starosti krije zdravstveno zavarovanje, od leta 2023 pa so v lekarnah brezplačno na voljo tudi kondomi za Francozinje do 25. leta starosti. Nekaj podobnega velja tudi v Združenem kraljestvu.

Vodilni položaj Luksemburga na tem področju poudarja pomen politične podpore in naložb v spolno in reproduktivno zdravje. Primer Velikega vojvodstva kaže, da je napredek mogoč, če vlade določijo prednostne naloge in ustrezno razporedijo sredstva.

Razlika med vzhodno in zahodno Evropo

Razlika med vzhodno in zahodno Evropo na področju kontracepcijske politike nas opozarja, da je treba še veliko storiti. Še naprej si je treba prizadevati, da bi vsem v Evropi zagotovili dostop do informacij in virov, potrebnih za sprejemanje informiranih odločitev o lastnem reproduktivnem zdravju.

Pionirska vloga Luksemburga in delo organizacij, kot je Planning Familial, sta navdihujoča primera tega, kako lahko predanost in politična podpora prineseta pomembne izboljšave na področju spolnega in reproduktivnega zdravja. Upamo, da bodo tudi druge države sledile temu zgledu, da bi odpravile razlike v kontracepcijski politiki in ustvarile Evropo, v kateri ima vsakdo pravico do svobodne in ozaveščene izbire pri načrtovanju družine.

Vlogo bi morala imeti tudi zaščita

Menimo, da mora poleg kontracepcije pomembno vlogo igrati tudi zaščita pred spolno prenosljivimi boleznimi. Žal številna kontracepcijska sredstva ne zagotavljajo zadostne zaščite pred spolno prenosljivimi boleznimi, ki se v zadnjih letih ponovno povečujejo. Odlično je, če so kontracepcijska sredstva na voljo brezplačno - če pa kondomi niso vključeni, kot je primer Luksemburga, potem žal ni zaščite pred spolno prenosljivimi boleznimi. Prav tako je tu malo pozornosti namenjene hormonskim stranskim učinkom, saj se kontracepcijske tabletke spodbujajo kot glavna možnost. Vendar vse več ljudi upravičeno zavrača hormonske stranske učinke.

Kako se lahko zaščitite pred spolno prenosljivimi boleznimi

Primerni kondomi, ki so na voljo v Evropi

Čeprav je v številnih državah zagotovo še veliko dela in je treba upoštevati zaščito pred boleznimi, je dobra novica ta, da se je v zadnjih letih veliko zgodilo in da so na primer naši primerni kondomi Mister Size zdaj na voljo v skoraj vseh evropskih državah.

Na pregled držav Mister Size

Ujemajoči se kondomi različnih velikosti imajo v primerjavi s standardnimi kondomi to prednost, da povečajo varnost in dober občutek pri uporabi kondomov. Če vam kondom ustreza, ne bo zdrsnil ali stisnil vašega penisa in lahko brez skrbi uživate v ljubezenskem življenju. Kondomi so zlahka in poceni na voljo, naročite pa jih lahko tudi prek spleta, npr.

Poiščite pravi kondom zdaj

Mister Size
Več člankov

Določite pravo velikost kondoma v 4 preprostih korakih

Preberite zdaj

Ali obstajajo temperature, ki so nevarne za kondome?

Preberite zdaj

Pravilno natikanje kondoma - kako to narediti, da ne bo nadležno

Preberite zdaj