Skip to main content

Nazivna širina kondomov - kaj točno je?

Kondomi so na voljo v številnih različnih velikostih, ki se lahko močno razlikujejo glede na izdelek in proizvajalca. Da bi zagotovili, da se vam kondom pravilno prilega, tj. da ni prevelik ali premajhen za najboljši občutek in optimalno varnost, morajo vsi kondomi v Evropski uniji na embalaži navajati nazivno širino posameznega kondoma.

Vendar se pogosto pojavlja veliko vprašanj o nazivni širini, saj ni vedno jasno, kako je nazivna širina povezana z velikostjo vašega penisa ali kako izračunati pravo velikost kondoma.

V nadaljevanju bomo poskušali odgovoriti na vsa vaša vprašanja o nazivni širini, ki je na številnih embalažah navedena tudi kot nazivna širina ali standardna širina.

Kaj je nazivna širina?

Nazivna širina kondomov ali standardna širina je specifikacija v skladu z mednarodnim standardom za kondome DIN EN ISO 4074 in je zato jasno opredeljena. Na embalaži kondomov je ta podatek naveden v milimetrih, npr. za kondom Mister Size od 47 mm do 69 mm.

Toda kaj točno to pomeni in kako se meri? Je to premer, obseg ali polmer kondoma? Žal to ni navedeno, vendar je to polovica obsega kondoma na najožji točki.

Če želite izmeriti, lahko kondom položite povsem plosko in nato z ravnilom določite širino na najožji točki, na primer, in dobili boste nazivno širino, saj imate pri ravnem položaju natančno polovico obsega kondoma.

Seveda je najožja točka pomembna le za kondome, ki niso valjasti in so zato povsod enako široki. Poleg večine kondomov, ki so valjasti, obstajajo tudi nekateri oblikovani kondomi, ki so na primer nekoliko ožji pod spolovilom.

Kako izmerite nazivno širino?

Kot smo že omenili, je nazivna širina polovica obsega na najožji točki. To najlažje izmerite tako, da kondom položite ravno in ohlapno, nato pa z ravnilom izmerite širino.

Tukaj je fotografija, ki ponazarja, kako lahko izmerite nazivno širino kondoma. Kondom položite čim bolj ravno na ravnilo in nato odčitajte širino:

Če pri merjenju širine ugotovite majhno odstopanje, je to še vedno v skladu s standardom. V skladu s standardom ISO 4074 lahko širina odstopa za +/- 2 mm.

Zakaj merite polovico obsega?

Čeprav se morda sprva zdi, da je merjenje natanko polovice obsega zmedeno, je to najpreprostejša in najbolj jasna metoda za doseganje primerljivosti širine kondomov. Običajno smo navajeni meriti premer ali celoten obseg okroglih predmetov, vendar je to zaradi prožnega materiala kondomov pogosto težaven in nenatančen postopek. Če bi na primer izmerili premer, bi pri vsaki meritvi verjetno dobili drugačen rezultat. Oglejte si naše slike:

Kako široki so standardni kondomi?

Večina standardnih kondomov ima standardno širino od 52 do 54 mm, čeprav je 54 mm pogosto precej veliko. Kondomi, ki se prodajajo kot kondomi XL ali XXL, so običajno široki 56 mm. Posebno majhni kondomi so ustrezno manjši od 52 mm. Pri številnih blagovnih znamkah kondomov boste pogosto našli običajen kondom in kondom XL, ki je le nekoliko večji. Ker pa z napačno velikostjo kondoma trpita tako varnost kot tudi vaše počutje med spolnim odnosom, boste pri Mister Size našli kondome širine od 47 mm do 69 mm.

Kje lahko na embalaži najdem nazivno širino?

Na embalaži kondomov je nominalna ali standardna širina običajno navedena v besedilu na zadnji strani embalaže. V nekaterih primerih pa je na embalaži tudi simbol z navedbo širine.

Kako izbrati pravo velikost kondoma?

Seveda je težko izmeriti polovico obsega penisa, kot je to v primeru širine kondoma, kondom pa ne sme biti preohlapen. Pri podjetju Mister Size smo razvili več preprostih metod, s katerimi lahko najdete idealno velikost kondoma. Za določitev velikosti kondoma lahko na primer uporabite našo aplikacijo (prenos ni potreben) ali si ogledate naš članek o tem, kako v 4 preprostih korakih določiti pravo velikost kondoma.

Zaključek

Na prvi pogled se zdi nazivna širina kondomov morda nekoliko zmedena, saj nima neposredne zveze s širino vašega penisa. Vendar pa lahko z našimi preprostimi metodami merjenja kadar koli zlahka najdete pravo velikost kondoma za vas. Velikost kondoma je enaka nazivni širini, zato je nazivna širina kondoma velikosti 53 53 mm. Če je na sprednji strani embalaže na primer navedeno le XL, preprosto še enkrat preverite embalažo in nekje boste našli tudi širino.

Mister Size
Več člankov

Prvo spolno razmerje: Nasveti in informacije, da bo lepo.

Preberite zdaj

Kaj je Pearlov indeks - in zakaj so kondomi dobri!

Preberite zdaj

Pravilno shranjevanje kondomov

Preberite zdaj