Skip to main content

Kontracepcijske tabletke - res pravi način za doseganje spolne enakosti?

Ko je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja na trg prišla prva kontracepcijska tableta, je hitro postala simbol samoodločanja in enakopravnosti žensk. Končno se je namreč lahko povsem neodvisno od moža odločila, ali želi imeti otroke ali ne. V tem pogledu je bila to velika stvar. Toda to, kar se je nekoč začelo kot osvobajajoč udarec, danes številne ženske spravlja pod pritisk: ko hormonski poseg nenadoma sploh ni več videti kot samoodločanje in ni več pravih alternativ.

Zakaj se tako ženskam kot moškim splača, da končno nekaj spremenijo in o kontracepciji v prihodnje razmišljajo skupaj:

Ali je kontracepcija ženska stvar?

Ker je tabletka ena najvarnejših in najpreprostejših metod kontracepcije, je marsikje postalo samoumevno, da se ženske nanjo ustrezno pripravijo. Marsikateri moški je tega verjetno vesel, saj ima morda izkušnje, ko so kondomi (nepravilno uporabljeni) občutno zmanjšali občutek ali celo počili. In sploh, če marsikatera mlada dama veliko pred prvo spolno izkušnjo vzame tabletke, da bi obvladala svoje akne - kaj bi lahko bilo s tem narobe? Poleg dejstva, da bi moral biti kondom v mnogih primerih na prvem mestu že zaradi okužbe, pa je treba upoštevati tudi dejstvo, da bi moral biti kondom na prvem mestu že zaradi okužbe: Ali je kontracepcija res žensko delo? Kajti četudi se tabletke na prvi pogled zdijo tako preproste, imajo tudi številne slabosti - od nihanja razpoloženja do telesnih motenj in popolnega izginotja spolnega poželenja.

Vzemite si čas za razmislek o alternativah.

Če vi kot ženska ali vaš partner ne spadate ravno med tiste ženske, ki lahko več let jemljejo tabletke brez spremljajočih simptomov, ali če hormonska kontracepcija preprosto ni več mogoča, si morate vzeti nekaj časa in se pozanimati o alternativah. Žal popolne kontracepcijske metode ni - vse imajo svoje prednosti in slabosti. Vendar je možnosti veliko in na koncu se mora vsak sam odločiti, kaj mu najbolj ustreza. Pomembno je, da se za vse, kar je povezano z vašim telesom, odločate sami. Razen sterilizacije in kondomov je za kontracepcijo skoraj izključno odgovorna ženska, včasih pa je potreben tudi precejšen fizični poseg (npr. bakreni maternični vložek ali trimesečna injekcija). Najpomembnejša stvar pri kontracepciji: svoji metodi morate biti popolnoma predani in se z njo počutiti udobno.

Skupaj se odločite o kontracepcijski metodi

Informiranje in skupno odločanje pomenita prevzemanje odgovornosti za oba partnerja. Vse kontracepcijske metode imajo svoje prednosti in slabosti. Kar govori zlasti v prid kondomom: mnoge ženske po prenehanju uporabe hormonskih metod kontracepcije ponovno odkrijejo svoj libido. Lep stranski učinek, od katerega imata koristi oba partnerja!

Srebrna krogla: skupno prevzemanje odgovornosti

Seveda pa dejstvo, da o svojem telesu vedno odloča posameznik sam, ne izključuje skupnih odločitev. Najbolje je, če se oba dobro počutita z novo kontracepcijsko metodo in skupaj prevzameta odgovornost. Pri tem je smiselno ponovno razmisliti o kondomu. Kajti tu lahko tako ženska kot moški prevzameta vodilno vlogo in oba sta enako odgovorna za kontracepcijo. Pri nakupu se lahko preprosto izmenjujeta in se sama odločita, ali bosta šla v lokalno trgovino ali jih naročila prek spleta - stroški in (majhen) napor se tako pravično porazdelijo. Predvsem pa vam ni treba obiskati zdravnika in ni vam treba storiti ničesar, kar bi vas lahko skrbelo. In kar zadeva morebitne težave s kondomi, ne skrbite: ko najdete pravo velikost kondoma, so razširjene pomanjkljivosti zgolj neutemeljeni izgovori. Vse se popolnoma prilega in lahko uživate v intenzivnem in varnem seksu.

spretno kombinirajte kontracepcijske metode - npr. NFP + kondom

Seveda lahko različne kontracepcijske metode tudi kombinirate. Naravno načrtovanje družine (NFP), na primer, je zanimiv koncept, pri katerem lahko ženska na podlagi signalov svojega telesa približno ugotovi, kdaj ima ovulacijo. V ta namen si vsako jutro izmeri telesno temperaturo in tako imenovano sluz materničnega vratu večkrat na dan. Dolgoročno to privede do mesečnega okna približno 12 do 14 dni okoli plodne faze, ko je pomembna kontracepcija s kondomom. V ostalih dneh lahko opravite brez dodatne kontracepcijske metode. Seveda je kondom še vedno primeren za zaščito pred boleznimi - zato je NFP še posebej primeren za spolnost v dolgotrajnih razmerjih. Če se NZP izvaja z vso skrbnostjo, velja, da je enako varna kot tabletke. Vendar pa se, preden preizkusite to ali druge metode, vedno podrobno seznanite z ustreznimi tveganji, da boste vedno na varni strani.

Končno spet uživate v odličnem seksu

Če ste doslej jemali kontracepcijske tabletke in zdaj prehajate na drugo kontracepcijsko metodo, bo to verjetno pomenilo veliko spremembo - v zelo pozitivnem smislu. Veliko žensk nenadoma ponovno odkrije svoj libido in začuti željo po spolnosti, ki je bila prej povsem pozabljena. To lahko v vajino razmerje vnese celo povsem nov zagon, ki ga lahko mirno vzamete s seboj. Navsezadnje si zaslužite dober seks. Kajti enakost in skupna odgovornost sta lahko izjemno seksi.

Mister Size
Več člankov

Več o tem - s spolnimi fantazijami v vaši osebni glavi kino

Preberite zdaj

En kot noben - kaj pomenijo različne oblike penisa

Preberite zdaj

Ali ljudje danes manj seksajo?

Preberite zdaj