Skip to main content

Ali ljudje danes manj seksajo?

Konec leta 2018 je bilo veliko navdušenja nad poročilom "The Sex Recession" v reviji "The Atlantic". Glede na najnovejše študije imajo mlajše generacije v ZDA manj spolnih odnosov kot njihovi starši pri isti starosti. To se ne sklada z dejstvom, da smo dandanes ves čas obkroženi s temo seksa - bodisi v filmih, knjigah ali kje drugje. In soočanje z njo je postalo veliko lažje. Odkrito se lahko pogovarjamo o spolnosti (hvala bogu!). Serije, kot je "Spolna vzgoja", ali podcasti, kot je "Oh, Baby", niso le zabavne, temveč dajejo tudi dragocene nasvete za izpolnjujoče spolno življenje. In četudi ni nujno, da se o BDSM pogovarjamo s starši za mizo, je tabujev vedno manj. Vzporedno s tem pa je veliko več priložnosti za spoznavanje in uresničevanje osebnih strasti - ne da bi se pri tem katapultirali na družbeni rob. Seks je postal modna tema, ki je družbeno povsem sprejemljiva in v modi. Kako to, da mladi manj seksajo? Ali smo preprosto postali utrujeni?

Karierni stres, občutek nezadostnosti in manjša predanost - razlogi za manj spolnosti

V raziskavi leta 1991 je imelo spolne izkušnje že približno 54 % srednješolcev, leta 2015 pa le nekaj več kot 41 %. Povprečna odrasla oseba pa je imela leta 2014 spolne odnose le 54-krat na leto, medtem ko je imela konec 90. let prejšnjega stoletja 62 prijetnih trenutkov. V zadnjih letih se je verjetno celo nekoliko zmanjšalo ...

V Nemčiji so stvari v podrobnostih videti nekoliko drugače, vendar so trendi podobni: študija "Freizeit Monitor 2019" je na primer pravkar razkrila, da se je delež Nemcev, ki seksajo vsaj enkrat na mesec, od leta 2014 zmanjšal za 4 %. Vsaj enkrat na teden ne seksa niti tretjina Nemcev (30 %). Med mladimi odraslimi jih je sicer vsaj nekaj več (40 %) - vendar jih v resnici ni veliko.

Razlogi za upadanje spolnega življenja so različni in o njih lahko le ugibamo: Po eni strani so mladi danes veliko bolj izpostavljeni poklicnemu stresu, kar pomeni, da romantični odnosi hitro pridejo na stranski tir. Če se temu pridruži še nezadovoljstvo z lastnim telesom, je lahko precej težko, da bi se sploh zapletli z drugo osebo in se skupaj spravili v dobro voljo. Še posebej zaradi vseh popolnih fotografij na Instagramu se zlahka počutimo nezadostno. Poleg tega je tu še to nenehno nezavezovanje: zaradi aplikacij za zmenke je izbira ogromna - kako se lahko zavežeš, prosim? To se odraža tudi v študiji, ki je pokazala, da približno 60 % Američanov, mlajših od 35 let, ni v zavezanem razmerju. Čeprav so še vedno pari, katerih spolno življenje je statistično bolj aktivno.

In seks je povsod v zraku - tudi preveč seksa?

Verjetno je res, da se tudi mi počutimo nekoliko preobremenjene zaradi vseprisotnosti seksa in visokih pričakovanj, ki ga pogosto spremljajo. Z vseh strani slišimo, kako čudovit je lahko seks. Kaj pa, če ga sami ne obvladujemo tako dobro? In se potem počutimo slabo, ker ne moremo biti na tekočem? Kar zadeva odprtost, se "veliko pogovarjamo o seksu, vendar ne o seksu, ki ga imamo sami", kot se je v intervjuju precej posrečeno izrazila novinarka in "razsvetljevalka" Kristina Weitkamp. In to, o čemer govorimo, nas vznemirja. Zato ni čudno, da gredo stvari pogosteje narobe ali da se nam preprosto ne ljubi seksati, ko se ponudi priložnost. Še posebej takrat, ko se moramo najprej soočiti s (še vedno) neznanim partnerjem. Na splošno se zdi, da se vedno več stvari dogaja v teoriji: Zbiramo tekme, malo klepetamo - vendar do resničnega srečanja in vsega, kar sledi, ne pride prav pogosto. To je nekako škoda. Ali ne?

Kaj pomaga, ko želim imeti več seksa? - 5 oprijemljivih nasvetov

In zdaj? Preprosto sprejeti razvoj ali lahko sami kaj storimo, če bi raje imeli več seksa? Mi smo seveda za slednje - in zato imamo za vas pet osnovnih nasvetov, da boste v svojem življenju v prihodnje omogočili več prostora za seks:

1. ne izbirajte vedno lažjih poti

Pogosto izberemo lažjo pot: ujemanje in obetaven klepet, nato pa pred odločilnim korakom do zmenka v resničnem življenju popuščamo. Ali pa se raje zadovoljimo sami, ker je tako lažje, kot da bi se zapletli v situacijo, v kateri se počutimo negotove. Tega je zdaj konec. V prihodnje le opustite lažjo pot in pogumno naredite korak naprej. Če se izkaže za neuspešen, lahko vedno postavite kljukico in se premaknete k naslednjim poskusom.

2. Ne zapletajte se v številne možnosti

Seveda je izbira ogromna in se je neverjetno težko odločiti. Bi se raje odločili za vročega znanca iz Joycluba, pametnega sošolca z univerze ali tistega fanta, za katerega se zdi, da nas po nekajkratnem klepetu tako odlično razume? Hitro se zatopiš v možnosti in se v stanju šoka raje ne zapleteš v nobeno od njih. Tudi temu raje naredite konec - najbolje tako, da se osredotočite na eno osebo naenkrat. Če ste v dvomih, lahko vedno spoznate druge, ko se trenutno poznanstvo konča. Mimogrede, to je pošteno tudi do drugih ljudi. Ali pa želite biti eden od mnogih?

3. dovolite si več bližine in se ukvarjajte drug z drugim

Če je vsako romantično srečanje nič napol in nič v celoti, ker smo zadržani pri predajanju, to seveda vpliva tudi na naše spolno življenje. Kajti tudi če rečemo, da smo pri tem sproščeni, je med nami pogosto neviden zid. Zaščitni zid, ki naj bi nas na primer varoval pred razočaranjem. Le da se zaradi tega lahko izgubi marsikaj dobrega in prava bližina včasih postane umetnost. Zato: Če je srečanje načeloma dobro, si sčasoma dovolite več bližine in si s tem dajte priložnost, da iz njega naredite več. To ima običajno precej pozitiven učinek na vaše spolno življenje.

In če gre narobe, gre narobe. Takrat si lahko rečete, da ste poskusili, in sčasoma se bo obetavno srečanje zgodilo kje drugje.

4. Blokirajte dejavnike stresa - ustvarite si čas za sprostitev

Skorajda ni večjega ubijalca poželenja od stresa - in ta je dandanes vseprisoten. Da vam ne bi uničil spolnega življenja, morate zavestno ustvariti (časovne) prostore, kamor stres ne more vstopiti. Ne glede na to, kaj vam leži na duši, se lahko s tem ukvarjate pozneje. V zasluženem prostem času je pomembna sprostitev - tudi v obliki majhne, prijetne pustolovščine.

Dober način za učenje "izklopa" je meditacija. Preprosto poskusite. Ali pa začnite svoje božanje z majhno masažo ob poslušanju sproščujoče glasbe ...

5 Pogovorite se o spolnosti in svojih potrebah - tako na zmenkih kot v odnosih.

Seks običajno postane resnično dober šele takrat, ko poznate svoje spolne potrebe in majhne skrivnosti, s katerimi drug drugega spravljate v pogon. Seveda sta za to potrebna odprtost in določena mera zaupanja. A čeprav se včasih zdi precej čudno govoriti o svojih erotičnih željah, se v resnici ni treba ničesar bati. Morda ne boste vedno imeli popolnega ujemanja. Lahko pa je precej kul, če skupaj preizkušata nove stvari in nato začutita, kako partnerja popeljeta v povsem nove višave.

Seveda se morate vedno zavestno odločiti, s kom želite deliti svoje najbolj intimne želje. Glede na situacijo pa je to morda smiselno storiti že na prvih nekaj zmenkih. Kdo ve, kakšne možnosti se bodo pojavile takrat ...

 

Zabavajte se z našimi nasveti! Sporočite nam, če so vam pomagali. In če tudi sami poznate nekaj notranjih nasvetov, nam pišite! Mimogrede, članek v reviji Atlantic je prinesel tudi nekaj dobrih novic: In sicer, da so starejši ljudje dandanes še vedno precej aktivni. Če torej v mladosti ne seksate veliko, lahko to vedno nadoknadite pozneje.

Mister Size
Več člankov

Dober seks ni nujno popoln

Preberite zdaj

Tabletke - res pravi način za doseganje enakosti v spolnosti?

Preberite zdaj

Kondomi in lubrikant - da bo seks potekal kot po maslu

Preberite zdaj