Skip to main content

Alternativi za mazivo - kateri je najboljši nadomestek?

Ena žlica olivnega olja lahko kondom poškoduje bolj kot 18 litrov zraka, ki ga vnesete vanj. Ugotovite, zakaj je tako in katere priljubljene alternative lubrikantov je bolje pustiti v kuhinji.

Lubrikant - kaj če ga v pravem trenutku ni na voljo?

Na silikonski, vodni, grelni, mravljinčeni ali organski osnovi - zdaj je na voljo široka paleta lubrikantnih gelov. Ne glede na to, ali gre za zdravstvene razloge ali za dodatno dozo užitka, za vsako potrebo se najde pravi.

Toda kaj se zgodi, ko prepozno ugotovite, da je dobro preizkušena tuba že prazna? Podrobneje smo si ogledali priljubljena domača sredstva in alternative, da bi našli najboljšo zamenjavo.

Odvisno od vrste seksa, ki ga imate

Oralni, vaginalni, analni in s kondomom ali brez njega: ti dejavniki vplivajo na to, ali lahko določeno sredstvo uporabite kot nadomestek ali ne.

Živila, kot je med, so priljubljena alternativa lubrikanta za oralno zadovoljitev. Preprosto ga namažite na želene dele telesa in sladek okus vas dobesedno vabi, da se prepustite. Poljubi in božanje postanejo z zlato obarvanim priboljškom povsem nova ljubezenska pustolovščina.

Med lahko običajno brez težav nanesete na zunanje intimne predele tako moških kot žensk. Neka egiptovska študija je celo pokazala, da je mešanica jogurta in medu lahko učinkovita proti vaginalnim glivicam.

Seveda pa ne moremo izključiti intolerance. Če želite biti na varni strani, je bolje uporabiti lubrikant z aromo, saj je bil ta razvit posebej za intimno področje.

Če pride tudi do penetrativnega vaginalnega spolnega odnosa, je na splošno bolje, da hrano pustite v kuhinji. Sluznice se namreč pogosto zelo občutljivo odzovejo na tuje snovi.

Občutljiva vaginalna flora

Eden od razlogov za to je, da se vaginalna sluznica močno in nepredvidljivo odziva na spremembe pH. Vrednost pH je merilo, ki opisuje relativno kislost ali bazičnost raztopine.

Vagina je občutljivo okolje, ki je odvisno od naravnega ravnovesja mikroorganizmov in tekočin. Zdravo vaginalno okolje ima običajno pH od 3,8 do 4,5, kar je rahlo kislo.

Če uporabljate domača sredstva, kot so vlažilna krema ali različna olja, ki niso prilagojena ženski vaginalni flori, lahko spremenijo pH in povzročijo glivice, draženje in okužbe. Sestavine, kot so parfumi, lahko prav tako dražijo intimni predel in povzročijo hudo pekoč občutek. To še posebej velja za masažna olja, ki niso izrecno označena kot izdelki 2 v 1.

Kokosovo olje kot alternativa lubrikantu

Čisto kokosovo olje je izjema: ne le da ga dobro prenašamo, temveč ga lahko uporabljamo tudi za intimno nego. Tako kot med tudi kokosovo olje deluje kot naravno sredstvo proti vaginalnim glivicam.

Kokosovo olje se lahko uporablja tudi za nego analnega področja. Tako je praktičen nadomestek lubrikanta za vaginalne ali analne spolne odnose. Vendar pa morate upoštevati, da se lubrikant hitreje obrabi kot pri uporabi pravega (analnega) lubrikanta. Poleg tega kokosovega olja nikoli ne smete uporabljati s kondomi iz lateksa, saj kondomi zaradi maščob in olj postanejo porozni.

Enako velja za mast za dojenje: nekateri ginekologi še danes priporočajo, da se v intimnem predelu uporablja majhna količina masti za dojenje. Zato se lahko uporablja kot nadomestek za lubrikant. Vendar ima mlečna mast tudi zelo visoko vsebnost maščob, kar je lahko zelo škodljivo za kondome iz lateksa.

Ali obstajajo druge alternative lubrikantom za analni spolni odnos?

Zadostna količina lubrikanta je pri analnem spolnem odnosu nujna, saj sluznica v anusu ne more proizvesti niti približno toliko vlage kot v vagini. Suh analni spolni odnos lahko povzroči hude bolečine in draženje vseh vpletenih. V nasprotju z nekaterimi filmi za odrasle tu s pljuvanjem ne boste prišli daleč, saj se hitro izsuši in skoraj ne zagotavlja lubrikanta.

Tudi mastne snovi, kot sta solatno olje in vazelin, tu naredijo več škode kot koristi. Analne sluznice so enako občutljive kot vaginalne in se zlahka okužijo.

Obstajajo številni lubrikanti, ki so bili razviti posebej za analni spolni odnos. Ti imajo običajno daljše in intenzivnejše drsenje kot običajni lubrikanti. Zato je priporočljivo, da analno avanturo odložite in si pred tem priskrbite ustrezen lubrikant.

Kondomi - Zakaj ne morem uporabiti domačih sredstev, kot so kokosovo olje, mlečna maščoba ali losjon?

V skladu s standardom ISO 4074 mora biti kondom sposoben zadržati 18 litrov zraka, ne da bi počil. Malo kreme ali olja ne bo škodilo, kajne?

Na žalost narobe! Maščobne ali oljnate snovi, kot so kokosovo olje, olivno olje, vazelin in vlažilni losjoni, dejansko povzročijo veliko škode. Da bi razumeli, zakaj so te snovi tako nevarne za kondome, morate najprej razumeti, kako je kondom narejen.

Običajni kondomi, ki ne vsebujejo lateksa, so narejeni iz naravnega gumijastega lateksa. Ta je predhodno vulkaniziran. To pomeni, da se guma pod pritiskom in vročino zmeša z malo žvepla. Pri tem nastanejo žveplovi mostovi, tj. številne majhne spojine v materialu. Zaradi kemične reakcije postane material mehak in elastičen.

Nevulkanizirana guma bi bila trdovratna, na hladnem bi se lomila, na vročem pa topila. Zaradi tega je popolnoma nepredstavljiva kot material za avtomobilske pnevmatike, rokavice za čiščenje ali kondome.

Vendar pa lahko mineralna olja in masti napadejo te kemične žveplove mostove v gumi in poslabšajo strukturo materiala. To je tudi posledica dejstva, da naravni kavčuk v mineralnih oljih in maščobah močno nabrekne. Če se ti mostički porušijo, postane guma in s tem kondom porozen, pojavijo se drobne poškodbe in mikrorazpoke.

Mimogrede, ti žveplovi mostički se sčasoma zamenjajo in postanejo kisikovi mostički, ki prav tako poškodujejo gumo. Zato kondomi ne zdržijo večno, ampak običajno le približno 5 let. UV-svetloba, vlaga, zrak in drugi okoljski dejavniki pa lahko ta proces pospešijo, zato je pomembno tudi pravilno shranjevanje kondomov.

Zato priporočamo, da za kondome uporabljate le lubrikant na vodni osnovi in ne domača sredstva ali alternativne izdelke.

Na kaj moram biti pozoren pri lubrikantnem gelu na splošno?

Lubrikanti so pravzaprav zelo nezahtevni, vendar obstajajo 3 točke, ki jih morate upoštevati:

  1. Lubrikant se lahko uporablja za želeni namen, tj. po potrebi je varen za igrače ali kondome.
  2. Tako kot kondome je treba tudi lubrikante hraniti v hladnem, suhem in temnem prostoru. Za njihovo shranjevanje je primerna omara ali nočni predal.
  3. Rok uporabe še ni potekel. Tega nimajo vsi lubrikantni geli, če pa ga imajo, ga ne smete prekoračiti.

Nimam lubrikanta na vodni osnovi - ali lahko uporabljam kondome z lubrikantom na silikonski osnovi?

Na žalost so tu stvari podobno kemične, saj so kondomi običajno že vnaprej premazani z lubrikantom na silikonski osnovi. Naši kondomi MISTER SIZE so na primer prevlečeni z visokokakovostnim, čistim silikonskim oljem (dimetikon).

Težava: obstajajo različne vrste silikonskega olja. Če uporabljate lubrikant na osnovi silikona, se lahko silikonsko olje, ki ga vsebuje lubrikant, razlikuje od silikonskega olja v premazu kondoma.

Če združite dve različni silikonski olji, pride do kemične reakcije, zaradi katere lahko kondom postane porozen. Lubrikante na osnovi silikona zato lahko s kondomi uporabljate le, če je njihova združljivost s kondomi iz lateksa jasno označena na embalaži.

Kaj pa lubrikanti na osnovi silikona za spolne igrače?

Lubrikant na osnovi silikona je odličen dodatni izdelek za steklene ali plastične igrače. Vendar pa ga močno odsvetujemo za silikonske igrače, saj sta trdni silikon igrače in celo čisto silikonsko olje dva različna materiala. Ko trdni silikon pride v stik s silikonskim oljem, pride tudi do kemične reakcije, ki lahko napade in poškoduje trdni silikon.

Silikonsko olje je namreč neke vrste topilo za trdni silikon in ga naredi krhkega. Zato ste na varni strani, če za igrače uporabljate le lubrikante na vodni osnovi.

Zaključek: Bolje je, da izberete pravo lubrikantno sredstvo, namesto da bi kasneje obžalovali.

Eksperimentiranje v postelji: Vedno lahko eksperimentirate s položaji in spolnimi praksami, vendar morate biti pri uporabi domačih sredstev kot lubrikantov previdni. Kreme, jedilna olja in losjoni morda naredijo vašo kožo žametno mehko, vendar lahko dražijo sluznico na intimnem področju in spodbujajo okužbe.

Če torej izdelek ni bil razvit posebej za genitalije, je bolje, da ga držite stran od tega občutljivega območja. Uporaba kondomov je lahko zelo nevarna: olja in maščobe povzročijo nabrekanje lateksa iz naravnega kavčuka, kar hitro zmanjša njegovo varnost.

Lubrikanti so zdaj na voljo (skoraj) povsod: v supermarketih, lekarnah, drogerijah, bencinskih črpalkah in spletnih trgovinah. Medtem ko je neprijetno, ko morate vroče ljubezensko dejanje preložiti zaradi manjkajoče ali prazne tube, je sedenje v zdravniški ordinaciji z glivično okužbo še bolj neprijetno.

Organski lubrikantni gel MISTER SIZE kot vsestranski talent

Predvsem za ljudi, ki si želijo, da bi bilo vse skupaj varno in nekomplicirano, je kakovosten lubrikant na vodni osnovi, kot je organski lubrikant MISTER SIZE, prava izbira.

Brez težav ga lahko uporabljate z igračami in kondomi, zaradi dolgotrajnega mazanja pa je primeren tudi za analni spolni odnos. Za razliko od številnih nadomestnih izdelkov ni treba upoštevati dražečih sestavin, kemičnih reakcij ali skladnosti materialov - preprosto ga nanesite in naj se mokri užitek začne!

Mister Size Bio Gleitgel

MISTER SIZE organski lubrikantni gel

Odkrijte zdaj - Organski lubrikantni gel na vodni osnovi Mister Size se popolnoma prilega kondomu, tako kot se kondom prilega vam.

Mister Size
Več člankov

Dober seks ni nujno popoln

Preberite zdaj

Tabletke - res enake pravice med seksom?

Preberite zdaj

Kondomi in lubrikant: tako seks poteka kot po maslu

Preberite zdaj