Skip to main content

Kontracepcija v drugih državah - kondom, kontracepcijska tableta itd. po vsem svetu

Kako deluje kontracepcija v drugih državah? Ali so tudi kondomi in tabletke priljubljene metode kontracepcije po vsem svetu?

Ali imajo druge države drugačne običaje glede kontracepcije?

V Evropi sta pri kontracepciji v ospredju kontracepcijska tabletka in kondom, včasih ena, včasih druga metoda, odvisno od države. V Nemčiji, na primer, sta tabletka in kondom skoraj enakovredna. Po podatkih raziskave, ki jo je leta 2018 izvedel Zvezni center za zdravstveno vzgojo (BZgA), postaja kondom bolj priljubljen od tabletke, zlasti med mlajšimi, starimi od 18 do 29 let, in je že zdaj kontracepcijska metoda številka ena. Zlasti mlajši ljudje verjetno ne želijo več tvegati stranskih učinkov pri jemanju hormonov v obliki tabletke. Delež uporabnikov kondomov v tej starostni skupini se je v primerjavi z letom 2011 povečal za 7 odstotnih točk na 58 odstotkov, delež uporabnikov tabletk pa se je v istem obdobju zmanjšal za 16 odstotnih točk.

Po podatkih raziskave BZgA iz leta 2018 imajo v Nemčiji sicer še vedno pomembno vlogo naslednje kontracepcijske metode:

  • IUD z 10-odstotnim deležem
  • moška sterilizacija s 3-odstotnim deležem
  • koledarska metoda s 3-odstotnim deležem
  • ženska sterilizacija z 2-odstotnim deležem
  • Temperaturna metoda z 2 % deležem
  • Vaginalni obroček/nuvaring z 2 % deležem

Na splošno je zanimanje za kontracepcijska sredstva brez hormonov vse večje, trend pa se očitno vse bolj usmerja k uporabi kondomov.

Katere druge kontracepcijske metode so na voljo po vsem svetu?

Po vsem svetu sta tabletka in kondom na drugem oziroma tretjem mestu med kontracepcijskimi metodami; zlasti v Evropi in drugih zahodnoevropskih državah sta celo na vrhu lestvice. Kondom in tabletke so dobro dostopne in imajo nizko ceno. V nekaterih državah je mogoče kondome pod določenimi pogoji dobiti celo brezplačno ali na recept.

V mednarodnem merilu je na žalost ženska sterilizacija pogosto še vedno kontracepcijska metoda številka ena; ta trajna metoda je pogosto utemeljena s pomanjkanjem drugih možnosti.

Poleg kondoma in tabletk imata med svetovnimi kontracepcijskimi metodami res pomemben delež tudi maternični vložek in trimesečna injekcija. Druge brezhormonske ali hormonske metode, kot so koledarska ali temperaturna metoda, vaginalni ali hormonski obročki ali coitus interruptus, imajo v svetovni primerjavi le manjšo vlogo.

Samo kondom nudi dvojno zaščito

Pri vseh omenjenih kontracepcijskih metodah je pomembno vedeti, da le kondom poleg zaščite pred nevarnimi spolno prenosljivimi boleznimi nudi tudi zaščito pred neželeno nosečnostjo. Optimalno zaščito in popoln občutek uporabe kondomov je mogoče doseči le z ustrezno velikostjo kondoma. Če se kondom popolnoma prilega, nič ne zdrsne in nič ne stisne ali stisne.

Mister Size
Več člankov

Pravilno natikanje kondoma - kako to narediti, da ne bo nadležno

Preberite zdaj

Prijateljstvo+, mešanje, odprto razmerje in poligamija - kaj je s sodobnimi modeli razmerij?

Preberite zdaj

Ne glede na to, kako velik ali majhen je - ljubim svoj penis

Preberite zdaj