Skip to main content

Kontracepcija brez hormonov za ženske, najboljše metode

V tem članku boste izvedeli več o kontracepcijskih sredstvih brez hormonov in kontracepcijskih metodah, ki so vam na voljo kot ženski. Prav tako boste dobili vpogled v to, kako metode delujejo, koliko stanejo in kako varne so.

Za označevanje varnosti uporabljamo Pearlov indeks. Ta kaže, koliko žensk je zanosilo, če so kontracepcijsko metodo redno uporabljale 1 leto. Pearlov indeks 15 pomeni, da je 15 od 100 žensk zanosilo v enem letu uporabe te metode.

Katere metode kontracepcije so na voljo ženskam?

V nasprotju s kontracepcijskimi metodami za moške je ženskam na voljo cela vrsta kontracepcijskih sredstev. Na splošno jih lahko razdelimo v 4 različne kategorije:

Hormonske kontracepcijske metode: Pri teh kontracepcijskih metodah se telesu lastni estrogeni in progestageni dajejo na različne načine. Ti hormoni prevarajo telo, da misli, da ste noseči, kar pomeni, da ne morete več zanositi.

Kemična kontracepcijska sredstva: Skratka, kemična kontracepcijska sredstva, kot so kontracepcijski geli ali kreme, uničijo spermije ali jim onemogočijo gibanje. Te spermicide lahko uporabljate le v kombinaciji z drugimi kontracepcijskimi sredstvi, saj so sami po sebi preveč nevarni.

Mehanske metode kontracepcije: Te vključujejo ženske kondome, cervikalne čepke ali bakrene kontracepcijske pripomočke. Ta kontracepcijska sredstva ustvarijo pregrado, skozi katero spermiji ne morejo prodreti.

Naravna kontracepcijska sredstva: V to kategorijo kontracepcijskih metod brez hormonov spadata temperaturna metoda ali koledarska metoda. V osnovi je cilj teh metod spremljanje vašega telesa, da se določijo vaši plodni dnevi.

Naravna kontracepcija

Trenutno obstaja 5 različnih naravnih kontracepcijskih metod, ki jih lahko uporabite za kontracepcijo brez hormonov. Njihova lepota je v tem, da so ob pravilni in redni uporabi dejansko lahko zelo varne.

Poleg tega številne ženske poročajo, da so jim te metode pomagale bolje razumeti in dojemati svoj ciklus in telo.

Že zaradi tega se morda splača preizkusiti eno ali več metod.

Pomembno si je zapomniti, da se ne smete vzdržati spolnih odnosov ali uporabljati drugih kontracepcijskih metod, kot so kondomi, samo na dan ovulacije. Spermiji lahko v maternici preživijo do 4 dni. To pomeni, da morate načrtovati vsaj 5 dni vzdržnosti ali zaščite.

Naravna kontracepcija s koledarsko metodo

Kontracepcija s koledarsko metodo je ena najstarejših metod naravne kontracepcije. V dvajsetih letih 20. stoletja sta jo skoraj hkrati razvila ginekologa Kyusaku Ogino in Hermann Knaus, zato je metoda znana tudi kot "metoda Knaus-Ogino".

Vse, kar potrebujete za uporabo koledarske metode, je koledar cikla ali dnevnik cikla.

Pomembno je, da svoj cikel opazujete in dokumentirate približno 6 mesecev, preden začnete računati. Ali je vaš ciklus reden? Redno odstopa ali je nereden?

V osnovi metoda predpostavlja 28-dnevni cikel, pri čemer ovulacija nastopi po 14 dneh.

Več o tem, kako izračun deluje, si lahko preberete tukaj.

Stroški: Od približno 6 evrov za koledar cikla, vendar deluje s katerim koli koledarjem.

Indeks biserov: 9 od 100

Cervikalna metoda namesto tabletke

Pri metodi materničnega vratu morate otipati maternični vrat ali os. Ta se namreč med menstrualnim ciklom spreminja. Takoj po menstruaciji je maternični vrat čvrst in zaprt. Poleg tega je bližje vhodu v nožnico.

V plodnih dneh je maternični vrat mehak (kot ustnice) in rahlo odprt. Poleg tega je zdaj bolj v notranjosti telesa.

To metodo je mogoče dobro kombinirati z naslednjimi naravnimi metodami kontracepcije.

Stroški: brezplačno

Pearlov indeks: od 3 do 23 od 100

Kontracepcija z opazovanjem sluzi materničnega vratu

Metoda opazovanja sluzi materničnega vratu, imenovana tudi Billingsova metoda, deluje na podoben način kot metoda materničnega vratu.

Cervikalna sluz se med ciklusom spreminja, od grudaste in viskozne po menstruaciji do mlečno-mrakaste tik pred ovulacijo. Bolj ko se približujete ovulaciji, bolj tekoča in bistra postaja sluz materničnega vratu.

Na najbolj plodne dni lahko s sluzjo med prsti narišete nitke.

Če želite uporabljati metodo kontracepcije s sluzjo materničnega vratu, morate vsak dan testirati in beležiti količino, barvo in konsistenco sluzi. Če se količina sluzi materničnega vratu v kratkem času pomnoži, lahko pričakujete ovulacijo v 2 do 3 dneh.

Stroški: brezplačno

Pearlov indeks: 15 od 100

Kontracepcija brez hormonov s temperaturno metodo

Pri tej metodi morate po vstajanju s termometrom izmeriti svojo telesno temperaturo, imenovano tudi bazalna telesna temperatura.

Po ovulaciji se vaša telesna temperatura dvigne za nekaj desetink stopinje, kjer ostane do menstruacije, nato pa spet pade.

Ker na telesno temperaturo lahko vplivata tudi stres ali bolezen, jo morate vedno kombinirati z drugimi metodami, kot je Billingsova metoda.

Nekateri sledilniki telesne pripravljenosti že ponujajo funkcije za neprekinjeno merjenje telesne temperature. Med njimi sta na primer Fitbit ali Oura.

Stroški: Odvisno od izdelka, od 2 do 399 evrov.

Pearlov indeks: od 0,8 do 3 od 100

Kontracepcija s simptotermalno metodo

Simptotermalna metoda kontracepcije je kombinacija temperaturne metode, metode materničnega vratu s sluzjo in po potrebi tudi cervikalne ali koledarske metode.

S kombiniranjem različnih metod lahko zanesljiveje predvidite svoje plodne dni.

Stroški: od 2,- do 399,- EUR, morda tekoči stroški za aplikacije

Pearlov indeks: 0,4 od 100

Bakrena tuljava, bakrena veriga ali bakrena krogla za dolgotrajno kontracepcijo

Velika prednost bakrenih kontracepcijskih sredstev je, da jih ginekolog vstavi enkrat in jih lahko uporabljate do 5 let. Vsakih 6 mesecev vas mora pregledati, da se prepriča, da je vse še vedno na svojem mestu, in to je to.

Baker poškoduje spermije in jim onemogoči gibanje. Poleg tega se spremeni maternični vrat, kar prav tako precej oteži ali onemogoči prodor spermijev.

Slabost teh kontracepcijskih sredstev brez hormonov je, da je njihovo vstavljanje in odstranjevanje zelo boleče. V nekaterih primerih lahko povzročijo tudi močnejše menstrualne krvavitve in nelagodje.

Stroški: približno 120 do 400 evrov.

Pearlov indeks: 0,4 do 1 od 100

Diafragma ali pokrovček materničnega vratu za kontracepcijo brez hormonov

Ti dve metodi kontracepcije brez hormonov sta tehnični kontracepciji za ženske. Gre za silikonske diske, ki imajo v notranjosti tudi vzmetni obroček. Diafragmo ali cervikalno kapico lahko vstavite do 2 uri pred spolnim odnosom, da blokirate spermo.

Kontracepcijska sredstva tako tvorijo pregrado pred materničnim vratom, ki jo lahko dodatno okrepimo z uporabo spermicidov, kot so kontracepcijski geli ali kreme.

Cervikalni pokrovčki se lahko celo rahlo pritrdijo na maternični vrat, tako da se tesneje prilegajo.

Slabosti teh alternativ tabletkam so, da morajo ostati v nožnici vsaj 8 ur po spolnem odnosu. Prav tako jih morajo posebej namestiti ginekologi. Poleg tega lahko privedejo do neželene nosečnosti, če so vstavljene nepravilno, in tudi ne ščitijo pred spolno prenosljivimi boleznimi.

Stroški: Približno 31 do 70 evrov ter kontracepcijski geli ali kreme v vrednosti približno 10 do 15 evrov na tubo.

Pearlov indeks: od 1 do 20 od 100

Ženski kondomi kot alternativa kontracepcijski tabletki

Ženski kondomi ali "femidomi" so podobni moškim kondomom. Če ga želite uporabiti, morate en konec vstaviti v nožnico in ga držati na mestu. Drugi konec ostane na zunanji strani in pokriva ustnice vulve. Penis ostane pokrit s to kožo iz lateksa, ki ujame vso spermo.

Prednost femidomov je tudi ta, da vas ščitijo pred spolno prenosljivimi boleznimi.

Na žalost pa imajo tudi slabosti. Med uporabo lahko počijo, lahko zdrsnejo in niso nujno enostavni za uporabo.

Stroški: Od približno 8,50 do 10,50 za paket.

Indeks biserov: 5 do 25 od 100

Kondomi za varno kontracepcijo

Kot alternativa femidomom seveda obstajajo kondomi, ki jih nosi moški.

Resda v tem smislu niso kontracepcija za vas kot žensko, vendar so še vedno alternativa brez hormonov, ki jo je enostavno uporabljati in dobiti.

Da bi bili z njimi najbolj varni in zabavni, morate (vi ali vaš partner) poskrbeti, da uporabljate pravo velikost kondoma.

O tem, kako lahko vi ali vaš partner najdete idealno velikost kondoma, si lahko preberete tukaj.

Stroški: Od približno 3,95 evra za en zavojček.

Indeks perlic: od 2 do 12 od 100

Sterilizacija - brez hormonov, vendar dokončna

Sterilizacija je kontracepcijska metoda brez hormonov za ženske in moške, ki si ne želijo več otrok. Čeprav se pogosto oglašuje, da je sterilizacijo mogoče obrniti, je verjetnost uspeha majhna, in tudi če je, se možnosti za uspešno nosečnost zmanjšajo.

Pri tej metodi so jajcevodi blokirani ali prerezani. S tem se jajčecem prepreči potovanje do maternice, kar onemogoči oploditev.

Stroški: Približno 600 do 1 000 evrov (krije jih zdravstveno zavarovanje, če je v zdravniškem potrdilu navedeno, da je sterilizacija potrebna).

Pearlov indeks: 0,1 do 0,3 od 100

Kako varen je coitus interruptus kot kontracepcijsko sredstvo?

Uporaba coitus interruptusa (imenovanega tudi metoda izvleka) kot kontracepcijske metode je ena od najmanj varnih metod kontracepcije.

Do nezaželene nosečnosti lahko pride precej enostavno, prav tako pa ne ščiti pred prenosom spolno prenosljivih bolezni.

Načeloma ta metoda vključuje izvlečenje penisa iz nožnice tik pred ejakulacijo. Vendar pa to zahteva veliko samokontrole in seme lahko še vedno pride iz penisa pred ejakulacijo.

Pearlov indeks od 4 do 18 nosečnosti je le približna ocena in je v resnici verjetno še višji.

Stroški: brezplačno

Pearlov indeks: 4 do 18 od 100

Zaključek o kontracepciji brez hormonov za ženske

Obstaja veliko različnih metod brezhormonske kontracepcije in kontracepcijskih sredstev, ki jih lahko kot ženska uporabljate namesto tabletk, hormonskih palic ali hormonskih spiral. Da bi našli najboljšo metodo zase, vam priporočamo, da se posvetujete z ginekologom ali poskusite naravne metode kontracepcije za ženske.

Če vas zanima, kaj je na voljo za moške, si zdaj preberite naš prispevek o novih in starih kontracepcijskih metodah za moške.

Mister Size
Več člankov

Dober seks ni nujno popoln

Preberite zdaj

Tabletke - res enake pravice med seksom?

Preberite zdaj

Kondomi in lubrikant: tako seks poteka kot po maslu

Preberite zdaj