Skip to main content

Koliko seksa je dejansko normalno?

Od vsakodnevnega seksa do seksa le enkrat na mesec - imamo odgovor!

Pogostost seksa se s starostjo zmanjšuje

Znanstveniki z inštituta Kinsey na univerzi Indiana so preučevali vprašanje, kako pogosto ljudje v različnih starostnih skupinah seksajo. Kinseyjev inštitut se že vrsto let ukvarja s tematiko spolnosti in partnerstva. V obsežni študiji so določili konkretne podatke o povprečni pogostosti spolnih odnosov. Opozoriti je treba, da niso razlikovali med tem, ali so bili udeleženci študije v partnerski zvezi ali samski.

Študija je dala naslednje rezultate:

  • Med18. in 29. letom: V povprečju imajo ljudje te starosti spolne odnose 2,15-krat na teden ali skupaj približno 112-krat na leto.
  • Med 30. in 39. letom: Ljudje v tej starostni skupini seksajo približno 1,65-krat na teden ali skupaj približno 86-krat na leto.
  • Od40. leta dalje: Od 40. leta dalje imajo ljudje spolne odnose približno 69-krat na leto oziroma v povprečju približno 1,33-krat na teden.

Najlepša sekundarna snov na svetu - seks v trdnih številkah

Na neki točki v življenju mnogi ljudje pridejo do točke, ko si podrobneje ogledajo svoje spolno vedenje. Ste se kdaj vprašali, ali imate preveč ali premalo spolnih odnosov? Začetna točka je pri mnogih ljudeh precej različna. Samska oseba, ki seksa skoraj vsak dan, se lahko sprašuje, ali je sploh zasvojena s seksom, medtem ko se par, ki je poročen že nekaj let in ima otroke, lahko sprašuje, ali je premalo, če seksa le enkrat na mesec. Za boljšo oceno lastnega položaja je torej zelo koristno splošno povprečje - prve podatke za večino starostnih skupin ste že prebrali zgoraj.

Zgornji rezultati precej jasno kažejo, da se spolna aktivnost s starostjo zmanjšuje. Torej je res normalno, da se vaša spolna aktivnost zmanjša, ko ste nekoliko starejši in imate morda tudi otroke. Če pa si mislite: "Imam že 41 let in skoraj vsak dan spim s svojim dekletom! - Ali je z mano kaj narobe?" Brez panike! Obstaja še en pristop k ugotavljanju, koliko seksa na teden v povprečju imate.

Daljše kot je vaše razmerje, manj je seksa.

Če za trenutek pustimo starost ob strani, se izkaže, da ima tudi dolžina razmerja odločilen vpliv na to, kako pogosto v povprečju seksate. Na primer sveže zaljubljen par se zelo razlikuje od para, ki je poročen že več let.

Obstajajo tri faze:

  • Močno zaljubljeni: v tej fazi, ki traja približno 18 do 24 mesecev, je povsem običajno, da seksata vsak dan. Oba čutita nebrzdana čustva in se komaj držita drug drugega. Pri parih, ki so skupaj le kratek čas, je medsebojno poželenje običajno še vedno zelo močno. Če pa je pri vas drugače, vam še ni treba skrbeti: Pogostost seksa na začetku razmerja ne pove ničesar o nadaljnjem poteku razmerja, vedno obstaja dovolj drugih vplivov, ki lahko privedejo do večje ali manjše želje po seksu!
  • Ustaljena razmerja: V tej fazi je najpomembneje, da sta oba partnerja zadovoljna z razmerami. Tudi če se pogostost spolnih odnosov sčasoma zmanjša na povprečje enkrat ali dvakrat na teden, vam ni treba skrbeti. To ne pove ničesar o kakovosti vajinega razmerja. Če se kot par počutita uravnoteženo in spolno izpolnjena, je vse v najlepšem redu. Če pa so vaše želje drugačne ali ste nezadovoljni, se morata pogovoriti drug z drugim. Vedno je najbolje, da skupaj poiščeta nove načine, s katerimi bosta ponovno prižgala stari ogenj! Če se kot moški na primer počutite neprijetno s kondomi, je to lahko tudi posledica napačne velikosti kondoma in se lahko zlahka odpravi. Včasih je dovolj, da med seksom uporabite vznemirljiv lubrikant.
  • Poročeni pari z otroki: Če ste že dolgo poročeni in imate že otroke, bo to prav tako vplivalo na pogostost spolnih odnosov. Takrat 30 odstotkov parov seksa v povprečju le enkrat ali dvakrat na teden. 45 odstotkov parov celo pravi, da seksajo le približno enkrat na teden.

Ali obstaja nekaj takega kot preveč seksa?

Dokler se dobro počutite, "preveč" seksa ne obstaja. Takoj, ko to ne velja več, pa lahko govorimo o odvisnosti od seksa. Nenadzorovana potreba po seksu - tako imenovana hiperseksualnost - že nekaj let velja za bolezen in je lahko za prizadete osebe popolna muka. V spolnosti ne morejo več zares uživati in zato pogosto niso več sposobni normalnega ljubezenskega odnosa. Njihovo celotno življenje določa le želja, da bi z nekom spali. Partnerja pogosto vidijo kot sredstvo za zadovoljitev odvisnosti. V takem primeru je treba v vsakem primeru poiskati strokovno pomoč!

Statistični podatki in njihov pomen

Vedno, ko govorimo o statističnih podatkih, bi vam radi dali majhen namig: Na koncu so številke le številke. Veliko je ljudi, ki - tako ali drugače - bistveno odstopajo od povprečnih vrednosti in so z njimi povsem zadovoljni. Ni pomembno, da ste povprečni ali normalni, ampak da se dobro počutite.

Mister Size
Več člankov

Pravilno natikanje kondoma - kako to narediti, da ne bo nadležno

Preberite zdaj

Prijateljstvo+, mešanje, odprto razmerje in poligamija - kaj je s sodobnimi modeli razmerij?

Preberite zdaj

Ne glede na to, kako velik ali majhen je - ljubim svoj penis

Preberite zdaj